НОВИНИ

​Папата започна среща с епископи на фона на скандала за сексуални злоупотреби

Папа Франциск откри среща на епископи, призовавайки лидерите на католическата църква да не позволят вярата на следващото поколение да угасне заради "слабости, грешките и грехове" на сегашните духовници, предаде Ройтерс.

​папата започна среща епископи фона скандала сексуални злоупотреби
bnt avatar logo
от БНТ
22:47, 03.10.2018
Чете се за: 00:42 мин.
По света

Католическата църква е подложена на изключителен натиск заради световния скандал за сексуални злоупотреби. Затова архиепископът на Филаделфия Чарлз Чапът призова за отмяна на срещата, посветена на вярата сред младежта, за да може Светият престол да се концентрира върху подготовката на друга среща на епископи на тема предотвратяване на злоупотребите.

Кардинал Джоузеф Тобин, архиепископ на Нюарк, щата Ню Джърси, реши да не отива на срещата във Ватикана, за да се справи с последствията от скандала, а холандският епископ Роберт Мутсаертс бойкотира синода, определяйки го като недостатъчно авторитетен.

Над 250 епископи от цял свят ще участват в едномесечната среща. Около 40 младежи са поканени да присъстват като наблюдатели. Двама от епископите са от Китай, което е първият подобен случай след споразумението между Ватикана и Пекин този месец, с което се подобриха връзките с комунистическото правителство. Когато папата обяви присъствието им в проповедта си на пл. "Свети Петър", присъстващите отговориха с аплодисменти.

Въпреки, че синодът не е посветен на скандала за сексуалните злоупотреби, очаква се, че той няма да бъде забравен и ще бъде част от неофициалната програма на дискусиите, отбелязва Ройтерс. Католическата църква е разтърсена от скандал за сексуални злоупотреби в различни страни, включително Чили, Германия, САЩ и Австралия. Ватикана знае, че трябва да си върне доверието на разочарованите младежи.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Храбра монахиня спря крадци в Полша
Храбра монахиня спря крадци в Полша
​Меркел пристигна в Израел, за да насърчи тесните връзки между двете страни
​Меркел пристигна в Израел, за да насърчи тесните връзки между двете страни