Папа Франциск откри среща на епископи, призовавайки лидерите на католическата църква да не позволят вярата на следващото поколение да угасне заради "слабости, грешките и грехове" на сегашните духовници, предаде Ройтерс.

© БТА

Католическата църква е подложена на изключителен натиск заради световния скандал за сексуални злоупотреби. Затова архиепископът на Филаделфия Чарлз Чапът призова за отмяна на срещата, посветена на вярата сред младежта, за да може Светият престол да се концентрира върху подготовката на друга среща на епископи на тема предотвратяване на злоупотребите.

Кардинал Джоузеф Тобин, архиепископ на Нюарк, щата Ню Джърси, реши да не отива на срещата във Ватикана, за да се справи с последствията от скандала, а холандският епископ Роберт Мутсаертс бойкотира синода, определяйки го като недостатъчно авторитетен.

Над 250 епископи от цял свят ще участват в едномесечната среща. Около 40 младежи са поканени да присъстват като наблюдатели. Двама от епископите са от Китай, което е първият подобен случай след споразумението между Ватикана и Пекин този месец, с което се подобриха връзките с комунистическото правителство. Когато папата обяви присъствието им в проповедта си на пл. "Свети Петър", присъстващите отговориха с аплодисменти.

Въпреки, че синодът не е посветен на скандала за сексуалните злоупотреби, очаква се, че той няма да бъде забравен и ще бъде част от неофициалната програма на дискусиите, отбелязва Ройтерс. Католическата църква е разтърсена от скандал за сексуални злоупотреби в различни страни, включително Чили, Германия, САЩ и Австралия. Ватикана знае, че трябва да си върне доверието на разочарованите младежи.