НОВИНИ

Отбелязахме с мащабен парад Деня на храбростта и празникa на Българската армия

С най-мащабния парад от 7 години насам - с участието на всички видове войски и военна техника - беше отбелязан Денят на храбростта в София. 12 самолети и вертолети прелетяха в небето над столицата. Всичко за парада ще ни разкаже Александър Марков, който е на площад "Александър Първи".

Александър Марков
от Александър Марков
12:30, 06.05.2016
Чете се за: 00:43 мин.
У нас

Най-големият парад от 2009 г. насам посрещна България. 35 едини бойна техника, 12 самолета, десетки видове техника преминаха по бул. "Цар Освободител". Стотици хора се събраха на площад "Александър Първи" да наблюдават грандиозното шоу.

Танк Т-72, пускови ракетни установки С-300, бронирани машини, гаубици... В небето - МиГ-29, Су-25, вертолетите Ми-17 и Кугър.

Тази година за първи път хората видяха и бронираните автомобили "Пустинна котка", ракетния комплекс "Точка", вертолет "Пантер" и бронираната машина "Командо селект".

1300 военни участваха в Парада. 9 представителни блока от всички родове въоръжени сили. Бойната техника и представителните блокове минаха, разбира се, под звуците на Гвардейския представителен духов оркестър.

Разбира се, Гергьовден започна с освещаването от патриарх Неофит на бойните знамена и Знамената-светини на Българската армия. На церемонията присъстваха президентът и главнокомандващ Росен Плевнелиев, председателят на НС Цецка Цачева, премиерът Бойко Борисов и генералите от българската армия.

Командващ на парада беше контраадмирал Митко Петев, командирът на военноморските сили, който посрещна Росен Плевнелиев. В словото си президентът посочи, че в контекста на новите геополитически реалности, мирът и свободата отново са поставени на изпитание.

Начало на парада даде вертолет МИ17, който прелетя над София с националното знаме.



;

Вижте и фотогалерията от парада



Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
БНТ ТАКСИ: История за кон, монета и военна тръба
БНТ ТАКСИ: История за кон, монета и военна тръба
Спасителите от ВВС
Спасителите от ВВС