Първата в страната паралелка за дуално обучение по полиграфия се открива в Пловдив. Идеята за създаването ѝ е на собственици на местни печатници, които по този начин се опитват да осигурят специалисти за сектора. Новата паралелка ще бъде част от пловдивската Професионална гимназия по вътрешна архитектура и дървообработване.

Пловдив

От години Пловдив е един от основните полиграфически центрове в страната, категорични са представители на сектора. В града в момента развиват дейност над 100 печатници, които се нуждаят от обучени кадри.

Манол Пейков - собственик на печатница и издателска къща в Пловдив: "Гладът за подобни специалисти става все по-остър. Това се забелязва в моментите, когато търсим хора."

Затова собствениците на 10 от най-големите печатници в Пловдив се обединяват около идеята за създаването на първата паралелка за дуално обучение по полиграфия. По специалността ще бъдат приети 26 ученици след 8 клас, които освен в училището ще трупат знания и в пловдивските печатници.

Константин Костадинов - директор на Професионална гимназия по вътрешна архитектура и дървообработване - Плводив: "Децата са при нас от 8-и до 10-и клас, целодневно обучение, теория и практика, а в 11-и и 12-и клас те вече ще бъдат три дни при нас на училище, и два дни във фабриката на практика и на работа."
Манол Пейков - собственик на печатница и издателска къща в Пловдив: "Другото прекрасно нещо е, че те ще имат осигурени договори за работа в момента, в който завършат. Разбира се, ще получават и плащане по време на обучението си, то не е огромно, но е повече от символично."

Обучението в дуалната паралелка по полиграфия в Професионалната гимназия по архитектура и дървообработване в Пловдив ще започне през септември тази година.