Росина Русева от Варна страда от церебрална парализа от дете. В новините на БНТ2 сме ви разказвали как тя участва в благотворителни кампании за други нуждаещи се, докато сама събира средства за лечението си в чужбина. Последният лечебен цикъл в Полша е...

Росина Русева от Варна страда от церебрална парализа от дете. В новините на БНТ2 сме ви разказвали как тя участва в благотворителни кампании за други нуждаещи се, докато сама събира средства за лечението си в чужбина. Последният лечебен цикъл в Полша е много успешен и дава надежда, че жената ще може да проходи. За Росина обаче е трудно да поддържа този резултат, тъй като у нас липсва необходимата рехабилитационна техника.

Росина е прикована към инвалидната количка, откакто се помни. След четириседмично лечение в Полша с нея се случва истинско коледно чудо - тя вече може да движи лявата си ръка, както и да стъпва на краката си. Прогнозата на лекарите е, че жената ще може да ходи с патерици. Нещо, за което досега само си е мечтала.

„Има шанс да бъде възстановена лявата ми страна така, както дясната и да бъда един пълноценен, нормален гражданин на нашето общество“, каза Росина Русева.

За да завърши лечението си, Росина трябва да се върне в клиниката през март, а дотогава да изпълнява определена програма. Работи с топка, но по-важно е ежедневно да прави упражнения на машина, наречена вертикализатор. Оказва се обаче, че във Варна такъв уред за възрастни няма. Може да си го купи, но най-евтиният струва 1500 лв.

„За съжаление не мога да си го позволя, защото пенсията ми е 300 лв. Надявам се на дарител“, каза Росина Русева.

Росина вече е събрала половината от необходимата сума за втория етап от лечението си. След празниците отново ще продава фотоколажи, за да събере останалата част. Щастлива е, че благодарение на дарение, ще може да посрещне подобаващо новата година, която се надява да й донесе мечтаното прохождане. Преди това, обаче, отново първо ще помогне на друг.

„Заминавам, за да направя едно дарение – колело на едно детенце, с което се запознахме в Марзения. Това детенце е болно от церебрална парализа и е само на две годинки”, каза Росина Русева.

Освен, че е било трудно физически, успешното лечение на Росина е много емоционално преживяване и за възрастната й майка. Двете се надяват, че чудото за тях е близо и Росина ще проходи.