НОВИНИ

Паралимпийците възмутени от ниските премии

Правителството отпуска допълнително 100 000 лв. за премиите на параолимпийците. Това се случи на фона на дълъг спор за това дали българския отбор на параолимпиадата в Рио заслужава само 20 процента от премиите на спортистите, участвали в Олимпиадата.Параолимпийците подадоха сигнал в Комисията за защита от дискриминация с искане за изравняване на премиите. Защото смятат, че медалите им не тежат с 80 процента по-малко от тези на другите спортисти. Вижте репортажа на Благой Цицелков.

Благой Цицелков
от Благой Цицелков
18:05, 03.10.2016
Чете се за: 01:09 мин.
У нас

Наричат Денислав Коджабашев "машина за медали". За повечето спортисти 23-годишното момче е сякаш напълно здраво. Роден без дясна китка, неговата страст е тенисът на маса. Тренира вече 14 години. Отказал редица предложения да се състезава от името на други държави. Не съжалява за избора си, но се чувства огорчен.

Денислав Коджабашев: Много се шуми за парите, а те не са чак такъв фактор, а самото поведение на министерството, това не се случва за първи път, това е системно и сега все повече ни унижават, не знам дали е целенасочено, но така изглежда. Ще е хубаво да излезе министърът и да каже защо така са решили и с какво ние сме по-различни и да приключи този въпрос. Наистина е обидно. Обидно.

Милена Тодорова е първата българска параолимпийска състезателка в дисциплината спортна стрелба, която взе участие в игрите в Рио де Жанейро. На тригодишна възраст е диагностицирана с мускулна атрофия, която постепенно поразява долните и горните й крайници. От десет години насам работи в администрацията на община Добрич, а паралелно с това се подготвя и участва в редица състезания.

Милена Тодорова: Начинът, по който се отнесе министерството на спорта към нас параолимпийците, беше много дискриминационен и разликата в премиите е изключително голяма, която публично беше оповестена, че ние сме 20 процента хора, което за мене е недопустимо.

През 2008-а година спортното министерство определи равни премии и за олимпиадата, и за параолимпиадата в Пекин. На следващата олимпиада, през 2012-а по времето на тогавашния спортен министър Свилен Нейков, се реши параолимпийците да получат в пъти по-малки премии. Комисията за защита от дискриминация тогава настоя сумите за параолимпийците да бъдат приравнени към тези на другите спортисти. Спортното ведомство реагира и ги увеличи, но не ги изравни с тези за игрите. Сега оттам твърдят, че двете спортни събития са от различен ранг, затова и има разлика в премиите.

Денислав Коджабашев: Аз държа да играя за България, независимо от това какви средства се дават за нас. Така и трябва да бъде.

Българските параолимпийци не са първият пример за това, че на нашата територия сякаш оцеляваш не с помощта на държавата, а въпреки нея.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
600 лева патентен данък за такситата в Благоевград
600 лева патентен данък за такситата в Благоевград
Център за личностно и творческо развитие на децата откриха в Благоевград
Център за личностно и творческо развитие на децата откриха в Благоевград