Хората със зрителни и слухови проблеми в Благоевград сами плащат тока и водата на помещението, което ползват за своята организационна дейност. Имотът им е предоставен за безвъзмездно ползване от Община Благоевград, но от сдружението се надяват и на допълнителна финансова подкрепа за плащане на сметките и организирането на повече събития, които ще им помогнат за тяхното общуване и по-пълноценен живот.

Благоевград

Председателят на териториалната организация на хората с намалено зрение и увреден слух в Благоевград Емил Якимов казва, че вече втора година сам плаща с пари от инвалидната си пенсия за тока, който харчат в помещението.

Емил Якимов, председател на териториалната организация на хората с намалено зрение и увреден слух в Благоевград:
“Примерно климатика ако работи всеки ден имало е месеци сме плащали над сто лева 70 лева според времето как е правили сме икономия така, но без подкрепа не може да се справим."

Още преди 3 месеца от организацията са поискали кметството в Благоевград да отпусне финансова помощ, с която да се плащат сметките за ток през зимата. Според общинската администрация обаче, в бюджета не са предвидени такива средства.

Емил Якимов, председател на териториалната организация на хората с намалено зрение и увреден слух в Благоевград:
“Искаме минимални средства да си покриваме нуждите, ето както казах за отопление някой път да се почерпим примерно за някакъв поход да направим, екскурзия всичко, което е полезно за членовете, за да имаме по-разнообразен живот”.

От община Благоевград казаха, че са отпускани пари и материални средства за социални, културни и спортни празници на хората в неравностойно положение. От кметството обясниха още, че организацията е част от Националната асоциация на сляпо-глухите в България и получават субсидия от държавния бюджет, затова няма предвидени средства в общинската хазна. Но хората със зрителни и слухови проблеми очакват и се надяват да бъдат подпомогнати в своята организационна дейност и от частни дарители.