Вчера президентът Румен Радев наложи вето върху тази част от промените в субсидирането на партиите, която регламентира бизнесът да финансира безлимитно политическите партии. Президентът не върна текстовете, които касаят размера на субсидията от 1 лев.

Имат ли резон мотивите на държавния глава - гости в Сутрешния блок на БНТ бяха бившият конституционен съдия проф. Пламен Киров и социологът Цветозар Томов.

Има логика в мотивите, те са написани професионално от екипа на президента, каза Киров.

Проф. Пламен Киров: Президентът се опитва, упражнявайки едно свое конституционно правомощие, отново да постави на дискусия въпросите, свързани с финансирането на политическите партии, тъй като с измененията в Закона за държавния бюджет тези проблеми не могат да бъдат решени.

Според проф. Киров от едната крайност - със субсидия в размер на 11 лв. за глас, сме отишли в другата крайност - тъй като може и чужди формации да финансират партиите.

Цветозар Томов каза, че субсидия в размер на 1 лв. за реален глас не е достатъчна, за да могат партиите да имат нормална политическа дейност.

Цветозар Томов: Има риск, президентът има основание. Рискът е в това партиите да бъдат зависими от своите спонсори и това да не бъде публично известно.
Президентът наложи вето върху частното финансиране на партиите

Президентът наложи вето върху частното финансиране на партиите

Президентът Румен Радев приветства искането на над 2,5 млн. българи, които на референдума се обявиха за ограничаване на субсидията за партиите. Подчер...