НОВИНИ

Парите от "търговията с гражданство" в ДАБЧ - инвестирани в биткойни

Парите от "търговия с гражданство" в Агенцията за българите в чужбина са инвестирани в биткойни, обявиха от прокуратурата. Специализираният наказателен съд остави в ареста председателя на агенцията Петър Харалампиев, главния секретар Красимир Томов и сърбина Марко Стойов. Тримата са обвинени за участие в организирана престъпна група за подкупи и търговия с влияние, като Харалампиев е сочен за ръководител.

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
19:02, 01.11.2018
Чете се за: 00:58 мин.
У нас

В съдебната зала стана ясно, че според прокуратурата още през юли миналата година, само няколко седмици след като заел поста на председател на Агенцията за българите в чужбина Петър Харалампиев се е срещнал с представители на българските общности от Западните Балкани и Украйна и им обяснил как ще се работи и по какви тарифи. Парите трябвало да се предават лично на него.

Защитата възрази, че доказателствата са само от свидетелски показания и то от хора, които сами се уличават в извършване на престъпление.

Марияна Тодорова, адвокат на Красимир Томов: Основният свидетел е настоящият зам.-шеф на Агенцията. Той твърди, че е присъствал на уговорки, но не е видял пари за получаване и той не е получавал.
Николай Кокинов, адвокат на Петър Харалампиев: По делото не е намерен нито един лев у никой от обвиняемите. -

Ангел Кънев, прокурор: В кориците по делото има редица протоколи, в които са отразени намерени значителни суми в различни лица. Включително са събрани и са намерени и иззети биткойн портфейли, като има доказателства, че част от парите от подкупите се трансферират във виртуални валути.

Третият обвиняем - сърбинът от български произход Марко Стойов бил задържан в Кюстендил часове преди да отиде на среща с Петър Харалампиев, за да му предаде подкуп от 5000 евро. От прокуратурата твърдят, че имали намерения да ги арестуват в момента на рязмяна на парите, но това не станало.

Ангел Кънев, прокурор: Получихме конкретна информация, потвърдена и от СРС-та, че той се опитва да се върне обратно в Република Сърбия. Изследваме и други обстоятелства относно други граждани на чужди страни. Съществуваше риск въобще да не можем да го установим на територията на страната.

Прокурорът допълни, че предстои повдигането на обвинения и на други участници в групата. В страни от Западните Балкани са изпратени искания за проверка на автентичността на редица документи, с които е доказван български произход.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Край на хартиените документи в администрацията
Край на хартиените документи в администрацията
Младен Маринов: Акцията в ДАБЧ беше успешна и без грам изтичане на информация
Младен Маринов: Акцията в ДАБЧ беше успешна и без грам изтичане на информация