В Париж ще се състои среща на т. нар. "Нормандска четворка". След тригодишни прекъсване на масата за преговори ще седнат президентите на Франция, Русия и Украйна - Еманюел Макрон, Владимир Путин, и канцлера на Германия - Ангела Меркел.

Основната тема на разговора им ще бъде регулирането на военния конфликт в Донбас, Източна Украйна. Това ще бъде първата лична среща между Путин и Зеленски. В късния следобед се очаква обща пресконференция на четиримата лидери.

Според анализатори самата среща вече се определя като пробив. При последните разговори през 2016 година беше решено да се изработи пътна карта за изпълнението на Минските споразумения, договорени година по-рано. Работата на контактните групи обаче забуксува и военният конфликт в Донбас продължи.

Според запознати четирите страни вече са съгласували общ документ, който до голяма степен повтаря заложеното в Минските споразумения - освобождаване на пленените, реално прекратяване на огъня и извеждането на въоръжените формирования от Донбас.