НОВИНИ

Париж: Новото италианско правителство може да изложи еврозоната на риск

Стабилността в еврозоната ще бъде изложена на риск, ако новото популистко правителство в Италия се провали в спазването на финансовите задължения на страната. Затова предупреди френският финансов министър Бруно Льо Мер, цитиран от Франс прес. „Ако новото правителство поеме риска да не уважи поетите ангажименти по заемите и дефицита на страната, то цялата финансова стабилност на еврозоната ще бъде под заплаха”, каза той по време на телевизионно интервю.

bnt avatar logo
от БГНЕС
13:52, 20.05.2018
Чете се за: 00:31 мин.
По света
париж новото италианско правителство изложи еврозоната риск

“Всички в Италия трябва да разберат, че бъдещето на страната е в Европа и никъде другаде, и ако това бъдеще наистина продължи в Европа, то има правила, които трябва да бъдат спазени”, добави Льо Мер

Той заяви, че предишните ангажименти, които са поети от Италия остават в сила, „независимо от това кое правителство” е на власт.

Брюксел се притеснява, че новият италиански кабинет говори за увеличаване на харчовете, което няма да намали огромния дълг, който страната има. Дългът на Рим за тази година ще бъде около 130% от БВП на страната, което е повече от два пъти над допустимото от ЕС - 60%.

„Уважавам решенията взети в полза на италианския народ, но има ангажименти, засягащи всички нас”, каза Льо Мер.

„Предстои да видим какви решения ще вземат новите управляващи в Италия. Не мога да опиша достатъчно важността на това да се запазят поетите ангажименти в дългосрочен план, за да се гарантира стабилността ни”, завърши той.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Започна гласуването на президентските избори във Венецуела
Започна гласуването на президентските избори във Венецуела
По стъпките на Боян Петров
По стъпките на Боян Петров