Париж събира десетки световни лидери за честването на 100-годишнината от края на Първата световна война. Сред тях са президентите на САЩ и Русия и канцлерът на Германия.

България е представена от президента Румен Радев.

Събитията са съпроводени от изключителни мерки за сигурност. Мобилизирани са 10 000 представители на силите на реда. От Париж, който днес и утре ще бъде център на света, предава специалният ни пратеник Вера Александрова.

Отбеллязването на едновековния юбилей от края на Първата световна война върви към своята кулминация. Примирието, сложило край на първия глобален конфликт с милиони жертви в историята на човечеството, влиза в сила в 11-ия час на 11-ия ден от 11-ия месец през 1918 г. Утре този момент ще бъде отбелязан с церемония при Триумфалната арка.

Сред гостите по покана на френския президент е и българския държавен глава.

Първата световна война и последвалите събития носят са горчиви уроци. Трябва да осмислим тези уроци от цялото изминало столетие и да потвърдим своята привързаност към диалога, взаимното уважение, добросъседството и отказа от насилието като средство за разрешаване на противоречията. За това призова президентът Румен Радев.

Президентът Радев призова за диалог и отказ от насилие на Парижкия форум за мир

Президентът Радев призова за диалог и отказ от насилие на Парижкия форум за мир

Тържествата в Париж са повод да осмислим горчивите уроци от изминалото столетие и да потвърдим привързаността си към диалога, към взаимното уважение и...

Загиналите в Първата световна война са близи 15 милиона души, сред които 115 000 български войници и офицери. По думите на държавния глава човечеството помни как политическият елит тогава не отчете уроците от Първата световна война и подписа договори, отворили широко вратата към Втората световна война.

Румен Радев, президент на Република България: Войната за мен е рожба на сблъсъка на империалистическото мислене, националистическите мечти и икономическите интереси. За съжаление 100 години по-късно тези три елемента отново са във възход и застрашават мира на континента и по света,.

Румен Радев коментира и идеята на Еманюел Макрон за обща европейска армия. Подчерта, че това зависи от много фактори:

Румен Радев, президент на Република България: Ако в света продължава да има непредсказуемост, ако продължава да има конфронтация, мисля, че неизбежно ще стигнем и до създаване на пълноценни европейски сили за отбрана.

А днешният ден започна със среща в Елисейския дворец между домакина Е.Макрон и американския президент Доналд Тръмп - среща, очаквана с голям интерес.

Макрон съгласен с Тръмп, че Европа трябва да плаща повече за отбрана

Макрон съгласен с Тръмп, че Европа трябва да плаща повече за отбрана

Френският президент Еманюел Макрон заяви, че Европа трябва да поеме по-голяма отговорност за отбраната си, и изрази съгласие с американския си колега...

Честванията на световни конфликти са повод не само за почит към жертвите, но и за припомняне и осъвременяване на поуките в името на разбирателството. Колко е важно това показа фалстартът на срещата между президентите Еманюел Макрон и Доналд Тръмп. Гостът пристигна напрегнат, след гневен туит, заради радиоинтервю на френския президент, в което той изложи идеята за създаване на европейски въоръжени сили. Елисейският дворец поясни, че това не е насочено срещу САЩ. Самият Макрон показа разбиране към искането за по-точно разпределяне на разходите за отбрана в НАТО между Европа и Съединените щати.

Еманюел Макрон, президент на Франция: Споделям възгледите на президента Тръмп, че е нужно да поемем по-голяма част от тежестта в НАТО. Моите предложения за европейска отбрана са в съответствие с това, защото означават по-голямо присъствие на Европа в НАТО, повече възможности да поемем нашия дял от разходите. Смятам това за справедливо и много важно.
© БТА

След трудното начало Тръмп заговори за приятелството си с Макрон.

Доналд Тръмп, президент на САЩ: Ние имаме много сходни идеи. И оценявам това, което казахте, за разпределението на тежестта. Ние искаме силна Европа. За нас е важно за има силна Европа и двамата искаме това да бъде постигнато по най-добрия и ефективен начин.

Така напрежението отстъпи място на разбирателство. По-късно двама лидери на държави, които неведнъж са воювали, застанаха един до друг в прочутата Компиенска гора н Северна Франция, където е подписано примирието за край на Първата световна война.

© БТА

Президентът Макрон и германският канцлер Ангела Меркел откриха паметна плоча на Поляната на примирието. Сега под надписа, в който се споменава за победената Германска империя, стои заявление на двамата лидери, че да потвърдили "ценността на френско-германското помирение в служба на Европа и мира."

Програмата на гостите във френската столица тази вечер продължава с разглеждане на изложба на Пикасо в музея Дорсе. А по-късно френският президент Макрон и съпругата му ще приемат държавните и правителствените ръководители в Елисейския дворец.

100 години от края на Първата световна война: Хронология на войната в три минути

100 години от края на Първата световна война: Хронология на войната в три минути

Между 7 и 10 ноември 1918 се водят финални преговори за примирие в Първата световна война. Конфликтът е взел според някои данни близо 39 милиона убит...