Парижката катедрала Нотр Дам е погълната от пламъци. Огънят изпепелява покрива на историческия храм. Готическият връх на катедралата се срина. Френският президент Еманюел Макрон отложи реч в отговор на "жълтите жилетки", която трябваше да се предава на живо по националната телевизия, за да отиде до катедралата, където все още продължават опитите да бъде загасен пожарът. Десетки хора се стичат в района. Подробности от Париж от кореспондента на БНР Юлия Талева.

Съкрушението и безпомощността на гледката как "Нотр Дам" гори е неописуема. За един час изгоряха историческия връх, камбанарията на катедралата, огънят проникна и в двете централни кули. Вероятно нищо няма да остане от дървената вътрешност и многовековната дърворезба.

Пожарът е бил извънредно труден за овладяване, признаха от противопожарната охрана.

Гасене от въздуха не е било възможно, тъй като то би водело до риска да бъде изцяло разрушена сградата. Огънят дълго е бил недостъпен за пожарникарите.

Според френските власти няма пострадали. Пожарната се опитва да спаси каквото може от предметите на изкуството.

Пожарът вероятно е тръгнал от горните тавански помещения, където е имало ремонт. Започнало е разследване.

Апокалиптичната картина на горящия "Нотр Дам" обиколи целия свят. Хиляди хора излязоха потресени да снимат гибелта от катедралата.

"Гори част от нас" написа президента Макрон.

Послания на съчувствие дойдоха от президента на САЩ Доналд Тръмп, от президента на Европейския съюз Доналд Туск, който я нарече "катедралата на цяла Европа".

"Ще я възстановим" обявиха от ЮНЕСКО.

"Всички парижани плачат тази вечер" бяха думите на кмета на Париж Ан Идалго.

ЮНЕСКО: Заедно с Франция ще спасим и възстановим "Нотр Дам"

ЮНЕСКО: Заедно с Франция ще спасим и възстановим "Нотр Дам"

ЮНЕСКО обяви, че стои рамо до рамо с Франция и "заедно ще спасят и възстановят катедралата "Нотр Дам", съобщава АФП. Културната агенция на ООН нарече...

Миналата година католическата църква във Франция отправи спешен призив за набиране на средства за катедралата, която е започнала да се руши.

Голяма операция е в ход, за да се справи с пожара, като районът около сградата в центъра на Париж е бил евакуиран, заявиха от местните власти.


Пожар избухна в катедралата "Нотр Дам" в Париж

Пожар избухна в катедралата "Нотр Дам" в Париж

Голям пожар избухна в парижката катедрала "Нотр Дам". Огромни пламъци и пушек се виждат отдалече. Пожарът е избухнал в 18.50 часа местно време. Той на...

Кметът на Париж Ан Идалго описа случилото се като „ужасен пожар" и призова хората на мястото да спазват границите определени от пожарникарите, за да се гарантира, че те ще останат в безопасност.

Заради инцидента френският президент Еманюел Макрон отмени голямата си политическа реч, а президентът на САЩ Доналд Тръмп нарече случилото се "ужасяващо".

"Мислите ми са с всички французи", написа премиерът Бойко Борисов във "Фейсбук".


Съобщение на френски в "Туитър" написа и външният министър Екатерина Захариева.