24-тата конференция на ООН за климата беше открита в Полша. Представители на близо 200 държави пристигнаха за участие в нея. Във форума в Катовице участва и президентът Румен Радев. Какви са амбициите на двуседмичната конференция - вижте повече от международния ни редактор Деян Йотов.

Държавни, правителствени ръководители и министри от 183 държави все още пристигат в 300-хилядния Катовице, но с предаването на председателството от Фиджи на Полша, 24-ата сесия на Конференцията на страните по Рамковата конвенция на ООН за климатичните промени започна днес, за да има повече време участниците да постигнат реален резултат.

Михал Куртика, председател на конференцията за климата: През следващите две седмици ще трябва всички да демонстрираме креативност и гъвкавост, за да постигнем резултатите, към които се стремим.

Полските домакини са си поставили амбициозната цел да прокарат съвместна декларация за осигуряване на "справедлив преход" за въгледобивната индустрия, която е изправена пред закриване през следващите десетилетия.

Форумът в Катовице би трябвало да доведе до по-детайлен план за изпълнение на целите, набелязани с подписаното преди три години Парижко споразумение за климата.

Започна годишната конференция на ООН за климата

Започна годишната конференция на ООН за климата

С два часа и половина закъснение в полския град Катовице днес беше открита 24-тата конференция на ООН за климата (COP24), предаде Франс прес. Близо 20...

Загрижени за социалните ефекти на необходимите мерки за ограничаване на емисиите парникови газове, редица държави дават да се разбере, че са против поставянето на твърде амбициозни цели.

Междуправителственият панел към ООН за климатичните промени докладва през октомври, че за да се задържи глобалното затопляне до градус и половина, до 2030 г. парниковите емисии трябва да намалеят с 45%.

Късно снощи лидерите на Г-20 обявиха от Буенос Айрес споразумението от Париж за необратимо. САЩ обаче потвърдиха намерението си да не го спазват.

След срещата на Г-20: Само САЩ не подкрепят Парижкото споразумение за климата

След срещата на Г-20: Само САЩ не подкрепят Парижкото споразумение за климата

Лидерите от Г-20 подписаха в края на срещата си в Буенос Айрес финално комюнике, в което обещават да поправят световната търговска система. Всички стр...