НОВИНИ

Паркингите за ТИР-овете заринати от боклуци

След забраната за движение на ТИР-ове, паркингите по главния път Е-79 след Ботевград са осеяни с боклуци, въпреки поставените контейнери. След наш сигнал, от Агенция "Пътна инфраструктура" отговориха, че ще почистят, но призоваха шофьорите да бъдат по-съвестни. За липсата на паркинги преди Дунав мост пък се оплакаха превозвачи. Така в импровизиран паркинг се превръща един от главните булеварди в Русе.

Александър Марков
от Александър Марков
18:02, 29.12.2015
Чете се за: 01:22 мин.
У нас

Това е главният път Е-79 след Ботевград. А така изглежда районът около пътя. В този прав участък има три охраняеми паркинга за ТИР-ове, но шофьорите предпочитат да спират на отсрещната страна, защото им излиза безплатно. След тях, обаче, боклуците стават все повече и повече. Въпреки немарливостта на ТИР-аджиите, според местните хора, все някой трябва да почисти.

Светозар, собственик на ТИР-магазин: "След като се плащат данъци на Пътното, винетки и тем подобни, трябва да има някой да го поддържа. Обиколили сме Европа, никъде няма такава кочина като тук."

В този участък край пътя има няколко заведения за хранене и магазини с контейнери за смет, които редовно се извозват. Но никой не ги ползва, признават и от общината.

Цветелин Цветков, зам.-кмет на община Ботевград: "Регламентираните три паркинга са де факто местата да спират и да се обслужват самите ТИР-ове, както за почивки, така и за хранене на самите шофьори. Но реално погледнато това не се случва."

От Агенция "Пътна инфраструктура" отговориха, че ще възложат на пътноподдържащата фирма да изчисти района. Но призоваха тираджиите да не замърсяват и да бъдат по-съвестни. Паркинги като тези след Ботевград, обаче, липсват преди Дунав мост при Русе, оплакаха се шофьори. Имат идея - за паркинг да се използват 8-те платна в източната зона до граничния пункт. Там стоят заключени граничен полицейски участък и склад на митницата.

Валентин Боянов, председател на Съюза на тежкотоварните превозвачи - Русе: "Това, което виждате, е едно място, което може да събере около 500 камиона. Които могат да стоят тука, да си плащат таксите и от тука да отиват на моста-без да има никакво задържане."

Шофьорите твърдят, че в момента са принудени да се редят в дълги колони по булевард "България" и да чакат с часове.

Валентин Бянов, председател на Съюза на тежкотоварните превозвачи - Русе: "Там хората са стояли по 14, по 15, по 20 часа, когато въведоха плащането с дебитни и кредитни карти на моста. Нещо, което за момента някой трябваше да помисли, че в момента мостът се ремонтира и това допълнително ще усложни обстановката."

В момента трафикът на Дунав мост преминава само по западното разширение. Независимо, че на моменти обработването на камионите става на 3 гишета, пред граничния пункт "Дунав мост" се образуват опашки. Според областната управа в Русе, идеята за т. нар. „буферен паркинг" може да се осъществи, едва когато приключи строителството на разширението на жп надлеза над пътя Русе-Силистра.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Барети се борят със снега на Камчатка
Барети се борят със снега на Камчатка
Саудитска Арабия затяга коланите
Саудитска Арабия затяга коланите