НОВИНИ

Паркингите за тирове край Русе са препълнени заради лошото време

Проверихме какви са условията на тир паркингите край Русе, където изчакват шофьорите.Те казват, че са подговени за тежките условия и винаги през зимата носят в себе си повече храна и пари.

БНТ2-Русе
от БНТ2-Русе Виолета Никифорова
19:31, 27.02.2018
Чете се за: 00:55 мин.
У нас

На един от паркингите на излизане от Русе се срещаме с неговия собственик Фикрет Акташ. Живее у нас повече от 20 години. Всеки ден посреща, нагостява и изпраща сънародниците си. Осигурява им храна, подслон и баня. Превърнал e гостоприемството си в бизнес. На паркинга му е препълено, в ресторанта-също.

Фикрет Акташя собственик на заведение и тир паркинг: Трийсетина тира. Турско меню има, готова манджа има, фурната работи. Има бая неща има.... Всички знае тук има паркинг, кога има зор-идва.”

За шофьорите на товарни камиони от Турция този паркинг е късче от родината им. Радват се на домашно приготвената храна и на огъня в камината. Не съжаляват, че зимата ги е застигнала. Айдън Кешчен е по пътищата от 37 години.

Айдън Кешчен: Идвам от Чехия и пътувам за Истанбул. Когато ме застигне зимата обикновено си оставам в камиона, сега съм спрял тук, защото е много топло и приятно.

Ерджан Кескин от Шумен е заминал в Турция преди повече от 27 години.

Ерджан Кескин: От Унгария за Турция. Румънците по-хубаво работят обаче. И там има сняг, и тук има сняг, ама тука-задръства се пътя.
БНТ: Когато в България се говори за турските шофьори, винаги се казва, че не спазват правилата за движение по пътищата. Имате ли обяснение защо е така?
Ерджан Кескин: Всичко е от фирмата. Фирмата като ти каже: „Давай, давай! И ти какво ще правиш? Трябва да караш някакси.

Фикрет, Айдън и Ерджан ще се разделят след ден –два когато утихне вятърът и разчистят пътищата. До другия месец. Тогава турските шофьори отново ще имат курс към държави в Западна Европа и отново ще спрат да починат на този паркинг.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Известен датски архитект даде съвети за подобряване на градската среда във Варна
Известен датски архитект даде съвети за подобряване на градската среда във Варна
Ученици не стигат до училище заради непочистени пътища
Ученици не стигат до училище заради непочистени пътища