НОВИНИ

Паркингът за изоставени коли във Варна е почти запълнен

Паркингът за изоставени коли във Варна е почти запълнен. В момента там има 211 автомобила, които ръждясват от десетилетия. В същото време в града има над 1100 стари коли, които не са в движение. Те задръстват улиците и междублоковите пространства.

БНТ2-Варна
от БНТ2-Варна Петър Дойкински
14:50, 06.10.2017
Чете се за: 00:45 мин.
У нас

Над 450 са старите коли, за които вече има разрешение за репатриране. Проблемът е, че няма къде, паркингът е с изчерпан капацитет.

Младен Иванов, управител на „Общински паркинги и синя зона“:
"В най-скоро време след подписване на договор с организация за оползотворяване на излезли от употреба моторни превозни средства ще можем да ги предаваме по законов ред и според нормативната база на тази организация за разкомплектоване."

Процедурата за извозване на старите коли от улиците е тромава и отнема години. Общинското предприятието „Паркинги и синя зона” има право да репатрира старите коли, само когато установи, че собственикът не е минавал технически преглед за колата си две години от датата на стикера на предното й стъкло.

Изоставените коли на територията на Варна са над 1000. За тях няма място на този паркинг.

Така разчистването на старите коли от улиците се превръща в сериозен проблем. Собствениците им могат да се освободят от превозното средство по два начина.

Младен Иванов, управител на „Общински паркинги и синя зона“:
"За мен най-лесният начин е да си намери компания, която изкупува стари автомобили. Това е най-лесният начин. Другият начин е ние да я приберем колата."

Във втория случай собственикът на автомобила не заплаща такса за извозването му. От общинското предприятие заявиха, че хората все по-често изпращат сигнали за коли, които не са в движение и са оставени без надзор.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Правни проблеми около Гражданския процесуален кодекс
Правни проблеми около Гражданския процесуален кодекс
АЕЖ призовава за медиен бойкот на управляващи, заплашващи журналисти
АЕЖ призовава за медиен бойкот на управляващи, заплашващи журналисти