НОВИНИ

Учени са открили ранни признаци на Болестта на Паркинсон

Учени твърдят, че са идентифицирали най-ранните признаци на Болестта на Паркинсон в мозъка 15 до 20 години преди да се появят симптомите на болестта, съобщи Би Би Си. Сканирането на мозъците на малък брой високорискови пациенти открива неизправности в серотониновата система на мозъка, която контролира настроението, съня и движението.Изследователи от Кралския колеж в Лондон твърдят, че откритието може да доведе до нови инструменти за превенция и лечение на болестта.

bnt avatar logo
от БГНЕС
17:58, 22.06.2019
5564
Чете се за: 00:51 мин.
Още
учени открили ранни признаци болестта паркинсон

Паркинсоновата болест е прогресивно неврологично състояние, чиито основни симптоми са треперене, тремор и скованост, но депресията, проблемите с паметта и съня също са често срещани при болните.

Традиционно се смята, че болестта е свързана с химикал, наречен допамин, който липсва в мозъка на хората с това състояние. Въпреки че няма лечение, съществуват терапии за контрол на симптомите - и те се фокусират върху възстановяването на нивата на допамин.

Но изследователски екип скоро публикува в изданието Lancet Neurology изследване, доказващо, че промените в нивата на серотонина в мозъка са на първо място - и могат да се смятат за ранен предупредителен знак.

Учените са изследвали мозъците на 14 души от отдалечени села в Южна Гърция и Италия, които имат редки мутации в гена на SNCA, която почти сигурно гарантира развитието на болестта на Паркинсон.

Половината от тази група вече са били диагностицирани с Паркинсонова болест, а половината все още не са показали никакви симптоми, което ги е направило идеални за изучаване на развитието на болестта.

Сравнявайки техните мозъци с други 65 пациенти с Паркинсонова болест и 25 здрави доброволци, изследователите са успели да определят ранните промени в мозъка на пациентите на 20 и 30 години.

;

Водещият автор на изследването проф. Мариос Политис смята, че аномалиите, свързани с нивата на серотонин могат да се установят много преди да започнат проблемите с движението и преди да се промени нивото на допамина.

"Нашите резултати показват, че ранното откриване на промени в серотониновата система може да отвори врати за развитието на нови терапии, които да забавят и в крайна сметка дори да предотвратят прогресирането на болестта на Паркинсон," каза той.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Мик Джагър подлуди публиката на първия си концерт след сърдечната операция
Мик Джагър подлуди публиката на първия си концерт след сърдечната операция
Новият ни посланик във Ватикана връчи акредитивните си писма на папа Франциск
Новият ни посланик във Ватикана връчи акредитивните си писма на папа Франциск