НОВИНИ

Паркирането във Велико Търново​ - мисия невъзможна

Паркирането се оказва един от най-сериозните проблеми на Велико Търново. Въпреки, че е туристическа дестинация, градът разполага с едва 386 паркоместа и синята зона е с пълен капацитет. Напрежението ескалира през празничните дни, когато градът се пълни с туристи и паякът започва да вдига колите им, докато са в ресторант или просто разглеждат музеите. Общината търси решения като строи още паркинги и въвежда паркинг автомати, въпреки това повечето граждани смятат, че това е „подход на парче“.

bnt avatar logo
от Зорница Илиева
08:12, 01.05.2018
Чете се за: 00:57 мин.
У нас

Последният сериозен скандал, който компрометира името на старата столица, се случил по време Великденските празници, когато общинският паяк е вдигнал десетки коли на румънски туристи. Подобно преживяване тотално проваля почивката на туристите, а великотърновци са категорични, че това се превръща в голям проблем на града.

Светослав Стоянов: Аз съм от Велико Търново, той е от Смолян - мой приятел! Ето - идва той и се чудим – 20 минути той ме чака пред театъра, 20 минути и се чуди къде да паркира! Тук не може, там не може! Търново са третата по големина на данъците за автомобили, след София и Варна, пък реално погледнато - идва човека на гости, как да го посрещнеш на гости?! Значи - ти си гониш туризма!

Жителите на града също често се оказват с блокирани със скоби автомобили.

Людмила Родина: Миналата седмица с пет минути не можах да си изпратя втория СМС и имам скоба.

Общината започва строителството на два нови паркинга- в района на Царевец и в краен градски квартал, но те са в периферията не могат да решат проблема с паркирането в центъра.

Петко Тюфекчиев, общински съветник: На Велико Търново му трябва генерален план за транспорт и цялостно разрешаване на проблема, а не на парче да се решава! Репресивните мерки трябва да станат, едва когато се осигури на гражданите възможност къде да паркират.
Пламен Петров, председател на транспортната комисия, ОбС-Велико Търново: Надяваме се с изграждането на нов градски център, в старото военно училище да се направи нов паркинг, който да поеме все по нарастващото количество на автомобили.

При строежа на новия градски център се предвиждат два нови буферни паркинга с около 2000 места, а по европроект ще се закупуват електробуси. Дотогава обаче паркирането в центъра на Велико Търново продължава да е мисия невъзможна.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
​Областната управа на Русе чисти натрупани отпадъци по брега на Дунав
​Областната управа на Русе чисти натрупани отпадъци по брега на Дунав
Хора със зрителни затруднения имат проблеми при попълване на документи
Хора със зрителни затруднения имат проблеми при попълване на документи