НОВИНИ

Парковете на София са приоритет в бюджета на Столичната община

Розариумът в Борисовата градина отново е в пълния си блясък! Инвестицията е за около 780 000 лв. Тази година парковате на София са приоритет в бюджета на общината, като за реконструкции и ремонти са отпуснати близо 20 млн. лв. Кметът на София Йорданка Фандъкова каза, че в момента се извършват обновления и в Южния, Западния и Северния парк. Тя подчерта, че за новия устройствен план на Борисовата градина има много спекулации, а той не е приет и тепърва ще се обсъжда.

Карина Караньотова
от Карина Караньотова
18:20, 31.05.2019
Чете се за: 00:51 мин.
У нас

Възстановяването на всички емблематични и обичани места в софийските паркове е основна цел на общината. След входа на Борисовата градина, централните алеи и детската площадка със слончето, дойде ред и на розариума.

Йорданка Фандъкова, кмет на София: За България това е символ и мисля, че тук може да стане и чудесна туристическа атракция, не само да радва жителите на града.

Следващият етап на възстановяването на Борисовата градина ще включва и друго знаково място- езерото с лилиите.

Милена Васева, директор на общинското предприятие "Паркове и градски градини": Искаме там да бъде възстановено цялостно, не само да бъде подменен асфалта, а включително и подземната инфраструктура. Вие споменахте за течовете. Имаме изготвен идеен и технически, но ни се иска и на инсталациите по-обстойно обследване, да се види точно колко ще струва.

Чешмата и занемарената тоалетна в близост също са част от следващия етап. Предложеният подробен устройствен план на парка предвижда възстановяването на съществуващи или съществували обекти.

Йорданка Фандъкова, кмет на София: Предложението на архитекта за изграждане на климатично учлище аз не намирам, че е подходящо. Ще настоявам да се запазят обектите на Спортна София, Конната база на мястото, на което е.

Собствениците на автокъщата в Борисовата градина обжалват в съда предписанието тя да бъде премахната, устройственият план предвижда на това място да има музей.

Йорданка Фандъкова, кмет на София: Надявам се съда да се произнесе в обществена полза и там архитекта е предвидил подземен паркинг.

Кметът на София одобрява и идеята на мястото на автокъщата да има "Музей на София", но само, ако е в рамките на съществуващите сгради.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Кола блъсна и уби 15-годишно момче в София
Кола блъсна и уби 15-годишно момче в София
ДРУГИТЕ новини: От Реджиналд до сър Джон
ДРУГИТЕ новини: От Реджиналд до сър Джон