НОВИНИ

Парламентарната здравна комисия изслушва шефа на здравната каса Камен Плочев

Здравният министър поиска оставката на професор Камен Плочев заради писмо с искане за актуализация на бюджета на касата. Професорът заяви вчера в предаването „Още от деня“, че само искал да обърне внимание на проблема.Какво се случи днес в комисията - ще ни каже Милена Кирова.

Милена Кирова
от Милена Кирова
18:17, 21.02.2018
Чете се за: 00:42 мин.
Още

Заседанието на Здравната комисия приключи преди няколко минути, предаде от място репортерът на БНТ Милена Кирова. Задълженията на НЗОК към други държави непрекъснато нарастват - към 31 януари 2018 г. те са повече от 271 млн. лв., заяви управителят на Здравната каса. В края на януари в Касата е постъпило писмо от Германия, че не се спазва срокът от 18 месеца за разплащане към нея. Само към Германия задълженията са около 100 млн. лв., а Касата разполага само със 71 млн. лв.

Още една стряскаща статистика посочи Камен Плочев - за 2016 г. 334 души, а за 2017 - 332-а души, са подали жалби към Касата, в които твърдят, че им е било отказано лечение в чужбина заради задължения на НЗОК към чуждите държави. По тази причина проф. Плочев се е обърнал към Народното събрание - не да иска актуализация на бюджета на Касата, а да търси помощи подкрепа.

От ГЕРБ днес за пореден път казаха, че непознаването на процедурите от страна на Плочев не го оневинява, а бюджетът на НЗОК така или иначе е увеличен.

От левицата попитаха как за едно друго ведомство е можела да се отпуснат 100 милиона допълни лева и попитаха от къде са дошли, като предположиха, че са дошли от резерва на държавния бюджет, който е към 3 млрд. лв.

;

Очаквайте подробности!

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Бисер Петков: Не е била полагана необходимата грижа за близнаците от Пловдив
Бисер Петков: Не е била полагана необходимата грижа за близнаците от Пловдив
Министерският съвет отпусна 151 млн. лева за обновление на София
Министерският съвет отпусна 151 млн. лева за обновление на София