НОВИНИ

Парламентарни декларации за 24 май

Всички парламентарни групи в Народното събрание днес излязоха с декларации по повод Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост. В навечерието на 24 май от трибуната и петте политически сили отбелязаха величието на делото на Светите братя Кирил и Методий.

Стоил Рошкев
от Стоил Рошкев
19:50, 23.05.2018
Чете се за: 00:52 мин.
У нас

С думите от всенародния училищен химн на Стоян Михайловски "Народността не пада там, дето знанието живей" днес първо от ГЕРБ зададоха тона на декларациите, каквито впоследствие направиха и останалите парламентарно представени партии.

Милена Дамянова - председател на Комисията по образованието и науката: За ГЕРБ това е денят, в който ще напомним, че образованието е приоритет в нашата управленска програма и ние продължаваме да го отстояваме. Постигнахме консенсус, че без нова философия в образованието не можем да вървим напред. Наша първостепенна грижа са учителите, защото без тях знанието не може да се разпространява.
Тома Томов - депутат от ПГ "БСП за България": Утре ще е най-хубавият ден на година. Ще пратим децата си с цветя на площадите, за да честваме най-близкият до душите ни, най-неповторимият ни празник - 24 май, Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост, Денят на Светите братя Кирил и Методий.
проф. Станислав Станилов - депутат от ПГ "Обединени патриоти": Нашата книжовност, българският книжовен език е отишъл в Русия, проникнал е в Румъния, в Сърбия и цялата тази книжовност, която наричаха дълго време църковнославянски език, това е българският език.
;
Ерол Мехмед - зам.-председател на Ком. по образов. и науката, ДПС: 24 май отдавна се е превърнал в ден символ на национално достойнство, стремеж за самоопределение, многовековни традиции и общочовешка култура.
Елена Аксиева - депутат от ПГ на "Воля": Поклон за всички учители, преподаватели и просветители, адмирации за вашия професионализъм, всеотдайност и усилия да съхраните българския език и просвета.

Депутатите се обединиха около идеята, че 24 май е най-истинският и най-красивият общобългарски празник.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Обилен дъжд затрудни движението в Благоевград
Обилен дъжд затрудни движението в Благоевград
​Простихме се с голямата оперна певица Христина Ангелакова
​Простихме се с голямата оперна певица Христина Ангелакова