НОВИНИ

Втори ден на парламентарни избори в Чехия

63-годишен милиардер е най-вероятният нов премиер на Чехия. Това сочат социологическите анкети за парламентарните избори, които започнаха вчера по обяд и завършват днес. Очаква се изборите да доведат на власт поредното евроскептично правителство в Централна Европа.

Фани Аронова
от Фани Аронова
08:10, 21.10.2017
Чете се за: 00:39 мин.
По света

Очаква се парламентарните избори да разместят сериозно позициите на политическите сили в Чехия. Страната се радва на бърз икономически растеж и ниска безработица. Въпреки това социалдемократите - водещата партия в управлението, загубиха подкрепа. На преден план излезе партията Действие на недоволните граждани 2011, известна с абревиатурата АНО, което на чешки значи "да". Нейният лидер, милиардерът Андрей Бабиш, смятан за втори по богатство в Чехия, обещава да намали данъците, да махне корумпираните политици и да затвори границите за бежанци.

Андрей Бабиш, лидер на АНО" Искаме да вземем максимум гласове, да съставим правителство и да покажем на хората, че то работи по начин, на който не са свикнали. Ще държим контакт с тях, ще обикаляме градовете и регионите и ще решаваме проблемите на място.

Антимигрантската тема стана акцент кампанията, макар в Чехия да няма мигранти. Най-радикалната партия в надпреварата нарича исляма "идеология на омразата". Комунистическата партия на Чехия и Моравия, която е близка с компартиите в Куба, Китай и Северна Корея, вероятно ще получи 10% от гласовете. Анкетите отреждат толкова и на консервативната Гражданска демократическа партия. Тя беше водеща политическа сила, но още не се е съвзела от скандалите, довели до края на нейното управление преди четири години.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Известен грузински футболист се кандидатира за кмет на Тбилиси
Известен грузински футболист се кандидатира за кмет на Тбилиси
Испанското правителство се събира на извънредно заседание
Испанското правителство се събира на извънредно заседание