През годините зад нея са заставали добри и не толкова добри оратори. Ще могат ли новите народни представители да бъдат заразителни и убедителни с думите си? Кои са добрите примери от миналото и променя ли се е маниерът на говорене от трибуната на парламента с годините?

Толкова много качества са необходими, за да изградят един добър оратор, затова те са рядкост, е установил още римският държавник и прочут оратор Цицерон. Добрият оратор трябва да е умен,убедителен, мъдър, изискан с богата култура и чувство за хумор, с изразителен изказ, нужна е и дарба. Има ли ги в българския парламент? Поглед назад показва, че хората с въздействащо слово от парламентарната трибуна са били много повече в първите години след демократичните промени у нас - Валери Петров, Блага Димитрова, Петър Дертлиев.

Петър Дертлиев: Млади хора, тук е истината - един закон, който гарантира, че вече няма да стане това, че България ще бъде демократична и че хората от правосъдието ще бъдат най-уважаваните и обичаните и няма да има никаква сянка върху тяхното честно име.

Пак от този период един депутат си спечели името човекът-парламент. С хумор и игра на думи, той можеше спокойно да овладее и най-деликатната ситуация.

- Стигнахме до едно решение, което беше абсурдно, замразява се и битият бит...

Гиньо Ганев: Не се смейте, втората част не е винаги весела.

Чувството за хумор беше от полза и за зам.-председателя на 39 НС, който чак когато депутатите се снимаха за спомен в края на мандата, намери основание да възкликне.

Любен Корнезов: Сега виждам, че в парламента има кворум.

В драматични ситуации иронията също помага.

Михаил Миков: Преди 3 минути сме приели 3 законопроекта и изведнъж се появява обобщен законопроект- е, кой го обобщи, бе? Нито сме имали заседание, как се обобщи?

Както го карате, ще надминете най-добрите тоталитарни образци!

Подходящата фраза в подходящия момент може да се превърне и в крилата.

Александър Йорданов: Днес наистина е един хубав ден за българската демокрация.

Преди време анкета с журналисти открои Иван Костов, Екатерина Михайлова, Татяна Дончева като депутати с въздействащо слово. Харесват се, заради убедителните аргументи, откровените въпроси, емоцията в речта.

Татяна Дончева: Вие самият, като министър, какъв контрол имате върху шефа на митниците?

Екатерина Михайлова: Трябва да има традиции, че те трябва да се пазят, че те трябва да се отстояват.

Иван Костов За всеки политик идва ето този момент, когато тук се изправя и натиска бутона и всички политически игри свършват. Идва моментът на истината, идва моментът на избора.

Речникът на депутатите с годините се променя и в него все по-трайно се настанява така наречения брюкселски жаргон, показва изследване.

Доц. д-р Надежда Сталянова - преподавател в СУ "Св. Климент Охридски": Преди около 10 години, той беше любопитен със статут на престижен и българските политици го харесаха. С течение на времето обаче този език видяхме и разбрахме, че се изпразни от съдържание.

За жалост, практиката от последните години показва, че при спорове, политическите опоненти все по-рядко търсят разумните аргументи.

Доц. д-р Надежда Сталянова - преподавател в СУ "Св. Климент Охридски": Споровете са прекалено агресивни и са сведени до махленски и едва ли не кръчмарски спорове - обвинения, призиви даже да се разбират с някой друг шамар на някакво друго място.

Силното и въздействащо слово винаги се оценява от аудиторията. Надяваме се, в 44 НС да имаме възможност по-често да го чуваме.