НОВИНИ

Германците избират канцлер за следващите 4 години

Над 61 милиона избиратели трябва да определят кой ще управлява Германия през следващите 4 години - ще остане ли Ангела Меркел на власт за 4-ти мандат. Избирателните секции отварят в 8 часа.

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова Оператор: Станислав Ангелов
08:00, 24.09.2017
Чете се за: 01:00 мин.
По света

Последните анкети дават около 36% от гласовете за консерваторите на Меркел, а второто място ще заемат социал-демократите на Шулц с разлика от над десет на сто. Свободните демократи, зелените и радикалната левица също ще влязат в парламента, но сондажите прогнозират трето място за крайнодясната Алтернатива за Германия.

Градът все още се пробужда. Избирателният ден ще продължи до 18 часа. Дали всички ще гласуват не е ясно, в последните дни имаше колебаещи, които бяха над 30%.

Очаква се на тези избори делът на гласуващите по пощата да бъде по-голям.

Днес в Берлин има и маратон, 42 км от града ще бъдат отцепени. Ще има много сериозни мерки за сигурност. Хората са добре подготвени.

Жителите на Берлин ще гласуват и на референдум за бъдещето на летище "Тегел".

;

В настоящите избори взимат участие 4800 кандидати. От тях 29 процента са жени. Средната възраст на кандидатите е 47 години, като най-младият е 18-годишен, а най-възрастният е 89-годишна немска актриса и общественичка, авторка на детски и кулинарни книги и политически деец Барбара Рютинг, допълва ТАСС.
В изборите участват 42 партии, като 16 от тях участват за първи път. Сред партиите новобранците са Съюз за въвеждане на основен базисен доход, партията Немски център и Партията на промяната, на вегетарианците и на веганите.
От тези общо 42 партии само четири бяха представени в досегашния парламент и това са ХСС/ХДС, ГСПД, Левите и Съюз 90/Зелени, обединила преди повече от 20 години двете отделни партии - Съюз 90 и Зелени.
Кандидатите за изборите могат да бъдат издигани от партии или да бъдат независими. Във втория случай независимият кандидат трябва да представи 200 подписа в своя поддръжка.
Досега в Германия е имало само три пъти предсрочни избори -1972 г., 1983 г. и 2005 г., допълва ТАСС. Изборите по принцип се произвеждат на четири години и датата се определя от президента.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Демонстрации на сила и заплахи между САЩ и Корея
Демонстрации на сила и заплахи между САЩ и Корея
Спомен за Джани Версаче в Милано (СНИМКИ)
Спомен за Джани Версаче в Милано (СНИМКИ)