НОВИНИ

Парламентът даде зелена светлина за закупуване на нова бойна техника

Парламентът даде зелена светлина за закупуване на нова бойна техника. Двата приоритетни проекта за модернизацията на армията, предложени с решение на Министерския съвет, подкрепиха 151 депутати, против бяха седем, въздържа се един народен представител.

bnt avatar logo
от БТА
11:24, 08.06.2018
Чете се за: 01:42 мин.
У нас
парламентът даде зелена светлина закупуване нова бойна техника

Единият проект е за закупуване на основна бойна техника. Правителството предвижда това да стане на два етапа, като през първия трябва да бъдат придобити 150 бронирани машини за три батальонни пехотни групи, а през втория - на системи и допълнително оборудване, както и за обучение на състава. Времевият интервал за реализация е 12 години, прогнозната цена е около 1,464 млрд лв. с ДДС.

Другият - за нов тип боен самолет предвижда придобиването на 16 нови бойни самолета на два етапа. Заложено е през първия етап да бъдат закупени не по-малко от осем самолета, за около 1,8 млрд лв. с ДДС. Сумата е и за наземно обслужване, обучение на състава, тригодишна първоначална интегрирана логистична поддръжка.


;

Корнелия Нинова аргументира подкрепата на БСП, защото проектите изпълняват двете им условия. Първо, парите за модернизация да не надхвърлят 2 на сто от БВП, каквито са предложенията на военния министър Красимир Каракачанов. Второ, да бъдат ангажирани фирмите от българската отбранителна индустрия по линия на офсетното сътрудничество - това също било заложено в проектите. При това положение ще ги подкрепим, обяви преди гласуването Нинова.

Когато БСП е в управление, не се отнася с достатъчно разбиране към развитието на бойните способности на армията, когато е в опозиция - е против, стреми се да възпрепятства проекти, припомни им Емил Христов/ГЕРБ/, но благодари за променената днес позиция на левицата. Защото проектите, подчерта той, не са нито на ГЕРБ, нито на Обединени патриоти, а на Българската армия.

След професионалните аргументи в началото на дебатите, дискусията в пленарната зала премина в политически обвинения, лични обяснения, декларации от името на групи, най-вече за създаване на корупционни условия на различни етапи от разработването на проекти за модернизацията на армията.

"Това, което се стараеха да направят от служебния кабинет под вещото ръководство на президента Радев, точно тогава се създаваше корупционната среда", каза председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов. Прочетете какво пише в доклада на временната анкетна комисия, обърна се той към левицата.

Пищовите не се носят на гол кръст, припомни Милен Михов от Обединени патриоти на лидера на "Воля" Веселин Марешки, който преди това упрекна в различно говорене Красимир Каракачанов при поемането на поста на военен министър и сега.

Преди година Каракачанов не е държал химикала, сега го държи и бърза да го използва, защото може и да не е дълго на поста, репликира го Марешки. Той повтори - тези проекти са най-големият грабеж на века. "Воля" щяла да стане "за" тях, ако и те имат среща с американския посланик, каквато вчера, по думите на Марешки, е имала Корнелия Нинова и след която позицията на БСП се е променила.

ДПС смята, че най-големият риск пред двата проекта е пряко свързан с политическата воля на управляващите да ги реализират. Модернизацията на въоръжените сили следва да има цикличен характер, посочи Джейхан Ибрямов. С гласуването си днес Движението ще подкрепи именно модернизацията на армията, а не ГЕРБ, подчерта депутатът. Той обаче отбеляза, на практика инвестиционните проекти не са два, а три, но от военното ведомство не признават, че не са готови с проектите за два модулни патрулни кораба.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Километрична опашка от ТИР-ове на ГКПП „Кулата - Промахон“
Километрична опашка от ТИР-ове на ГКПП „Кулата - Промахон“
Български евродепутати с кампания срещу двойния стандарт при горивата в ЕС
Български евродепутати с кампания срещу двойния стандарт при горивата в ЕС