НОВИНИ

НС избра Марияна Николова за вицепремиер на мястото на Валери Симеонов

Със 116 гласа "за" /ГЕРБ, Обединени патриоти, "Воля" и двама независими/, против - 62, без нито един "въздържал се" мнозинството в парламента освободи Валери Симеонов и одобри Марияна Николова за вицепремиер, отговарящ за икономическата и демографската политика. Симеонов подаде оставка в петък. От май досега Николова е началник на кабинета му, владее френски и английски език.

bnt avatar logo
от БТА
13:05, 21.11.2018 (обновена)
Чете се за: 02:35 мин.
У нас
избра марияна николова вицепремиер мястото валери симеонов

Вторият вицепремиер от квотата на патриотите Красимир Каракачанов представи решението за персонални промени в Министерския съвет. Преди това от БСП настояха премиерът да дойде в пленарната зала, защото отговаря за всички действия на правителството, предлага неговия състав по конституция. Мотивите за освобождаването на Валери Симеонов трябва да станат ясни от устата на министър-притежателя, защото не разбрахме по какъв повод той си тръгва, обясни Валери Жаблянов.

Симеонов си отива, но остава - на негово място идва поредният заместител, коментира и колегата му Драгомир Стойнев. Последваха процедурни хватки и размяна на предупреждения. Халил Летифов от ДПС поиска да се гласуват поотделно двете предложения - за освобождаването и за назначаването /отхвърлено/. Данаил Кирилов предложи поименно преброяване на депутатите в залата.

Междувременно Корнелия Нинова упрекна председателстващия заседанието Емил Христов/ГЕРБ/, че не й е дал думата и го предупреди да не забравя какво се е случило с Димитър Главчев като председател на НС. Главчев на свой ред ѝ припомни, че сам си е подал оставката, а в момента БСП дори и аритметически не може да разчита да събере гласове за свалянето на Христов, защото разполага със 79 депутати. От ДПС предложиха почивка, за да се разберат групите дали все пак да продължат с разискванията, въпреки закритата вече дискусия.

В продължението Корнелия Нинова упрекна министър-председателя в унижение за пореден път на българското Народно събрание. Един човек решава еднолично въпросите, според нея българите са получили доказателство, че управляващото мнозинство е изтрило думата "морал" от българския език. "Вицепремиер, върху който тежат съмнения за търговия с българско гражданство, е дошъл да представи оставката на вицепремиер, който посегна на най-святото - майчинството и болните деца", обоснова се Нинова. Това не е коалиция за политика, а за власт и постове, обобщи председателят на социалистическата партия. И за пореден път настоя за оставка на кабинета "Борисов 3" и предсрочни парламентарни избори. В какво обвинявате тези наши министри, сега хвърляте всички олигарси на гърба на ГЕРБ, не казвате нито едно име, не Ви прави чест, обърна се Вежди Рашидов към Нинова.

;

Зам.-председателят на НС Веселин Марешки /"Воля"/ обърна внимание, че исканията на протестиращите не са насочени само към едната част от залата, а олигарсите не са от вчера.Тези протести са и срещу президента, защото нещата се случват и в мандата на Румен Радев. Вие казвате, че България е съсипана,не носи ли и той отговорност за това, риторично попита левицата Марешки. И ги призова към повече смиреност.

Вие управлявахте държавата четири пъти и в тези четири пъти превръщахте българския парламент в крепост - метални огради, припомни на БСП Славчо Атанасов от Обединени патриоти. Българският парламент приличаше на втори Царевец в центъра на София, описа близкото минало той. Няма да подадем оставка, защото с Обединени патриоти сме поели ангажимент към над 1,5 милиона избиратели, заяви Тома Биков от ГЕРБ.

Рамадан Аталай /ДПС/ попита управляващите дали са доволни от управлението. Виждам, че на премиера вече му е неудобно да дойде и да седне тук, до вас г-н Каракачанов, коментира той и пак посочи, че патриотите дърпат ГЕРБ дълбоко надолу. Според Аталай, Борисов трябва да каже защо на мястото на Симеонов, чиято оставка е закъсняла, слага неговия началник на кабинета и дали ГЕРБ остават подвластни на ОП.

По думите му, ДПС са се надявали днес да чуят от управляващите дали променят политиката, ако не - ще продължават ли със скандалите - сутрин Волен Сидеров да иска оставката на Каракачанов, вечер да излиза доволен от премиера, че всичко е наред.

Председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов посочи, че Валери Симеонов, заради думите си, е понесъл своята отговорност чрез подадената оставка. Коя система искате да смените - която вие създадохте, използвате, попита той колегите си отляво. Цветанов не отрече, че с ОП имат различия, както и моменти, когато емоцията надделява, но коалицията следва своята управленска програма. ГЕРБ и ОП не са създали нито един олигарх, декларира още той.

;

В края Красимир Каракачанов обобщи, че днес не е имало нито един въпрос към номинираната за поста на Валери Симеонов Марияна Николова. Целта на този театър е не да се обсъди кой е новият човек, който идва, по какви политики би работил, ако бъде одобрен, а да решите вътрешнопартийните си проблеми, клатейки държавата, коментира вицепремиерът. Факт е, по думите му, че в част от обществото има недоволство, но е и факт, че доходите се вдигат, предвидени са средства за модернизация на БА, на МВР.

Проблемът с българите в чужбина започна при управлението на Орешарски, отговори Каракачанов на Нинова и поиска доказателства, че той или ВМРО са спечелили и стотинка от това. След като беше одобрена за вицепремиер Марияна Николова положи клетва и подписа клетвения лист.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ангела Меркел: ​Глобални проблеми се решават с международни средства
Ангела Меркел: ​Глобални проблеми се решават с международни средства
Виорика Дънчила​: Румъния е подготвена за европредседателството от 1 януари
Виорика Дънчила​: Румъния е подготвена за европредседателството от 1 януари