Депутатите решиха - Сотир Цацаров е новият председател на Антикорупционната комисия. Втората номинация беше на Симеон Найденов от партия "Воля".

Сотир Цацаров ще подаде оставка от поста на главен прокурор. Всъщност законът предлага на Сотир Цацаров две възможности - едната е да изчака до края на мандата си, тъй като до него има точно 30 дни, колкото и законът му дава, за да изчисти състоянието на несъвместимост, в което той изпада като избран за председател на Комисията и главен прокурор - пост, който заема в момента. Цацаров обаче в интерес на двете институции избра да подаде оставка.

Сотир Цацаров, избран за председател на КПКОНПИ: Още днес следобед ще депозирам оставка във ВСС. Оттук насетне процедурата би следвало да е такава. Оставка, която е подадена от мен, произнасяне от ВСС, решение на Пленума, което би следвало да бъде предложение до президента за освобождаване, и указ на президента за предсрочно освобождаване.

По този начин избраният за главен прокурор Иван Гешев ще встъпи в длъжност по-рано от предвиденото.

Дебатът около избора на Сотир Цацаров за председател на Антикорупционната комисия премина не в това какви концепции предлагат двамата кандидати - Симеон Найденов и настоящият главен прокурор, а в това кой трябва да назначава председателя на Комисията.

Корнелия Нинова, председател на БСП: За две години Комисията доказа своята неефективност. Господин Цацаров каза, че ще я събуди. И ние вярваме, че ще положи усилия професионални, на които е способен. Но, господин Цацаров, тази Комисия не е заспала, тя е мъртво родена.
Веселин Марешки, лидер на "ВОЛЯ": В момента заради обявяването на депутатите от АТАКА за независими и неучастващи в управляващото мнозинство, то не разполага със 121 народни представители. Тоест, управляващото мнозинство няма мнозинство в Парламента.
Симеон Симеонов, ДПС: Познавам господин Цацаров от 2002 г., от службата ми в Пловдивския регион. Г-н Цацаров е един брилянтен юрист. Считаме, че би бил най-полезен за позицията председател на КПКОНПИ.
Георги Марков, ГЕРБ: Няма как да може да си успешен главен прокурор толкова много години, пък да не можеш да ръководиш една Комисия.

В крайна сметка Сотир Цацаров беше избран със 165 гласа, тоест, дори законът да изискваше 2/3 мнозинство от Народното събрание, той пак щеше да бъде избран за председател на Комисията. Интересното беше, че БСП се раздели на две - 27 от депутатите на левицата го подкрепиха, 30 гласуваха против него, въпреки политическото решение парламентарната група на БСП да не подкрепи нито един от двамата кандидати.

© БГНЕС