НОВИНИ

Парламентът изслуша министър Николай Нанков за приоритетните пътни проекти

Парламентът изслуша министъра на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков за напредъка по приоритетните пътни проекти. Повече от час депутати от различните парламентарни групи задаваха въпроси за състоянието на пътищата и магистралите, както и за бъдещите действия на правителството в тази област.

Стоил Рошкев
от Стоил Рошкев
12:12, 03.05.2018
Чете се за: 00:35 мин.
У нас

Като основен акцент в изслушването на министър Нанков би могъл да се открои този, че в България магистралите излиза, че са най-евтини в съотношение километър и цена. Министър Нанков интерпретира репликата, че България прилича на строителна площадка, като заяви, че - да, в България се строят магистрали, пътища, мостове, тунели и всички процедури са прозрачни. За една година АПИ, респективно правителството, е дало старт на пътни проекти за около 1, 400 млрд.

Николай Нанков, министър на регионалното развитие: Средната цена в България е 3 милиона и 100 хиляди евро. Сърбия - 5,5 милиона евро. Румъния - 6,3 милиона евро на километър. Гърция - 10,28 милиона на километър. Словакия 13 милиона на километър. По принцип не трябва да сме сиромахомили и да се сравняваме, че стоим евтино, това никога не трябва да е за сметка на качеството, но дори една Македония средната цена на километър магистрала е 5,5 милиона евро. При 3,1 милиона в България. но много по-интересен е следният факт - най-скъпата магистрала, възложена 2006-та година, не случайно казвам кога, е магистрала "Люлин". Цена на линеен километър - 8,1 милиона евро.


Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Владимир Клисуров назначи за временен кмет на Младост арх. Румен Русев
Владимир Клисуров назначи за временен кмет на "Младост" арх. Румен Русев
БНТ постави началото на прекрояването на Европейската карта с глинени тухлички
БНТ постави началото на прекрояването на Европейската карта с глинени тухлички