В първото за седмицата пленарно заседание парламентът ще изслуша вицепремиера и министър на външните работи Екатерина Захариева за изказването на турския първи дипломат Мевлют Чавушоглу за намеса в приемането на промените в Закона за вероизповеданията. Изслушването е по инициатива на „Обединени патриоти“.

Вчера Захариева съобщи, че България е отложила посещение на министър Чавушоглу в София като дипломатически знак.

Думите на Чавушоглу бяха изречени на предизборен митинг в град Текирдаг, а те доведоха до политически демарш на българското външно министерство пред турския посланик в София Хасан Улусой. От своя страна посланик Улосой заяви, че думите на неговия министър са извадени от контекста и представени погрешно, като в никакъв случай Чавушоглу не е желаел да се намесва във вътрешните работи на страната.

От Букурещ премиерът Бойко Борисов дори поиска извинение, но страната ни получи такова.

„Злонамерени кръгове искат да навредят на турско-българското приятелство. Въпреки това нашето приятелство с България, което има здрави основи, няма да пострада от тези действия“, бе отговорът на турското външно министерство по повод на възникналото напрежение.

Бойко Борисов: ​Турция отказва да се извини за думите на Мевлют Чавушоглу

Бойко Борисов: ​Турция отказва да се извини за думите на Мевлют Чавушоглу

Турция отказва да се извини за думите на външния министър Мевлют Чавушоглу за турска намеса в промените в закона за вероизповеданията у нас. Това заяв...