НОВИНИ

Парламентът на Каталуния избира регионален лидер

Парламентът на Каталуния се очаква да избере регионален лидер. Основният кандидат обаче, Жорди Санчес е в ареста. В Барселона снощи се проведе протестно шествие, в което се включиха над 45 хиляди привърженици на отделянето на областта.

Биляна Бонева
от Биляна Бонева
06:42, 12.03.2018 (обновена)
Чете се за: 00:45 мин.
По света

Жорди Санчес - сепаратистът, който беше номиринан за лидер на Каталуния от партиите, които искат независимост. Той обаче, няма да присъства днес на дебата и гласуването в парламента. Миналата седмица съдът отказа да го освободи. Санчес е в ареста от октомври 2017-та, заради "противодържавна дейност". Той е лидер на организацията Каталунско национална събрание. Централното правителство е против неговата кандидатура.

В протестното шествие, което премина по улиците на Барселона, демонстрантите носеха портрети на Санчес и скандираха "Каталуния - Република!". Демонстрацията беше свикана от организацията Каталунско национално събрание.

ДЖОРДИ ПАЙРО, Каталунско национално събрание: Държавата не може да поставя условия на парламента. Ако един суверинитетен парламент иска да избере свой кандидат, той го избира.

Искането на протестиращите беше трите основни каталунски партии, които се борят за независимост, да се договорят възможно най-бързо за съставяне на каталунско правителство и каталунска република.

АГУСТИ АЛКОБЕРО, Каталунско национално събрание: Ние вече не се чувстваме граждани на кралството. Ние се чувстваме граждани на Република Каталуния.

Според решение на испанския съд от миналия месец, кандидат не може да стане лидер на областта, ако лично не аргументира кандидатурата си. Условие, което Санчес не може да изпълни от ареста. Председателят на Каталунския парламент предупреди, че ще подаде иск в Европейския съд за правата на човека за освобождаването на Санчес.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
​Хеликоптер се разби в Ню Йорк
​Хеликоптер се разби в Ню Йорк
БЧК и Турският Червен полумесец създават съвместен резерв при бедствия
БЧК и Турският Червен полумесец създават съвместен резерв при бедствия