НОВИНИ

Парламентът на Казахстан настоява за смяна на името на столицата Астана

Парламентът на Казахстан призова днес столицата Астана да носи името на президента Нурсултан Назарбаев, предаде Ройтерс. Единодушното решение бе прието седмица преди националните чествания на 76-годишния лидер, който може да приеме или да отхвърли предложението.

bnt avatar logo
от Източник: БТА
18:39, 23.11.2016
Чете се за: 00:33 мин.
Още
парламентът казахстан настоява смяна името столицата астана

Днешният парламентарен вот свидетелства за засилващия се култ към личността на Назарбаев, който управлява средноазиатската държава от 1989 г., т.е. още от времето на СССР, отбелязва АП.

Миналата седмица централната банка на страната обяви, че портретът на Назарбаев - бивш стоманолеяр и комунистически апаратчик, за първи път ще се появи на една от банкнотите на казахстанската валута. Тя ще влезе в обръщение на 1 декември, който се чества официално като Деня на първия президент.

Астана на казахски означава просто "столица" и бе преименувана така през 1998 г., малко след като правителството се прехвърли там от Алмати - най-големия град и търговски център на страната.

Депутатът от долната камара Куаниш Султанов, който прочете предложението в парламента днес, каза, че очаква Назарбаев да даде отговор до няколко седмици.

Назарбаев е отхвърлял подобни предложения в миналото, но през последните години като че ли е по-благосклонен към подобни идеи. В страната вече има няколко паметника с неговия образ, неговото име носят престижен университет и верига от училища.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Улица „Гладстон” в Пловдив вече е отворена за движение
Улица „Гладстон” в Пловдив вече е отворена за движение
След консултациите на Патриотичния фронт и БДЦ-НС при Плевнелиев
След консултациите на Патриотичния фронт и БДЦ-НС при Плевнелиев