Парламентът на Перу (Конгресът) започна обсъждане на предложение за отстраняване на президента Педро Пабло Кучински поради подозрение за получаване на подкуп от бразилски строителен гигант. Ако предложението бъде одобрено, следващата седмица ще бъде определена за обсъждане и гласуване в Конгреса. На това заседание президентът ще бъде поканен да представи случая, подпомаган от адвокат.

© БТА

Този ход трябва да има подкрепата на 52 от 130-те членове на Конгреса, в който опозицията е с мнозинство. Заплахата от отстраняването на Кучински доведе до несигурност в Перу, месец преди страната да бъде домакин на срещата на високо равнище Среща на Америките (на Северна и Южна Америка), на която се събират лидери от Западното полукълбо, включително президента на САЩ Доналд Тръмп.

През декември Кучински оцеля след гласуване за отстраняването му, свързано със същия случай. Седмица по-късно той беше разпитван четири часа в кабинета си от прокурори за борба с корупцията за връзките си с гиганта. 79-годишният бивш банкер на Уол Стрийт беше обвинен в лъжа за връзките си с компанията. По-късно той призна, че е взел пари от Odebrecht за това, което той и компанията определиха като законно възнаграждение за консултации.

Кучински беше министър на икономиката на Перу през част от периода, в който е получил парите , 2004-2013 г. Твърди се, че бразилската компания харчи милиони, за да подкупва служители на правителствата в Латинска Америка, за да си гарантира договори по обществени поръчки.