Парламентът на Венецуела, контролиран от опозицията, преустанови действията по започване на процедура срещу социалистическия президент Николас Мадуро, обвиняван, че е отговорен за кризата в страната. Отменя се и планираният от опозицията протестен поход из Каракас до президентския дворец, който трябваше да последва вълната от масови протести и общата стачка в страната.

© БТА Архив

Решението е взето в момент, в който започва крехък диалог между правителството и опозицията с посредничеството на Ватикана.

"Нашето решение не е капитулация, а цели намирането на изход", подчерта председателят на парламента Хенри Рамос Алуп.

Вчера венецуелските власти освободиха петима противници на венецуелския президент. Това са Карлос Мело, Андрес Морено и Марко Трехо. Мело бе арестуван на 31 август от агенти на разузнаването, които го обвиниха в притежание на експлозиви. Морено и Трехо бяха задържани през септември заради направен от тях клип в подкрепа на опозиционна партия, призоваващ армията да помисли за кризата в страната - според властите призив за бунт. Освободени бяха и Коромото Родригес и Андрес Леон, арестувани съответно през май т. г. и през 2014 г. Според опозицията "политическите затворници" във Венецуела са над 100, но президентът Мадуро отрича изобщо да има такива.