НОВИНИ

Парламентът не одобри кандидатите за зам.-председатели на КФН

Румен Соколов и Йордан Чомпалов не получиха одобрението на депутатите да станат зам.-председатели на Комисията за финансов надзор (КФН). Румен Соколов бе предложен за заместник-председател, ръководещ управление „Надзор на инвестиционната дейност”, а Йордан Чомпалов бе предложението за заместник-председател, ръководещ управление „Осигурителен надзор”. Двете кандидатури са предложение на председателя на КФН Карина Караиванова.

bnt avatar logo
от БГНЕС
10:15, 27.07.2017
Чете се за: 00:38 мин.
У нас

За” двамата кандидати гласуваха едва 90 депутати, 110 бяха „против” и 15 се въздържаха.

Преди това Румен Гечев от БСП изтъкна, че трябва да се установи доколко кандидатите отговарят на изискванията за постове, които трябва да заемат. „Става дума за управление и контрол на десетки милиарди лева и касае интересите на много българи и затова изискванията ни трябва да бъдат високи в изпълнение на изискванията на тези длъжности”, категоричен бе Гечев.

Той запита каква е увереността на председателя на КФН Карина Караиванова, че доказан юрист, като Йордан Чомпалов, който няма управленски опит, не е управлявал екипи, ще трябва да управлява екип от 30 души и да отговаря за милиарди. Може ли Караиванова да даде гаранция, че липсата на опит ще бъде компенсирана и как, запита депутатът от левицата.

Румен Гечев посочи още, че Румен Соколов има образование в друга област. „Професионалният му опит е впечатляващ, но не е в тази сфера. Как се обвързва образованието и практиката с управлението на милиарди левове? Няма да подкрепим тези две кандидатури”, заяви той.

Жельо Бойчев от БСП коментира, че в КФН се стреми да се наложи един едноличен тип на управление, от което БСП ще се разграничи.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
И тази година БНТ продължава кампанията Спри, детето запази!
И тази година БНТ продължава кампанията "Спри, детето запази!"
Скандал в парламента заради доклада за НДК
Скандал в парламента заради доклада за НДК