НОВИНИ

Парламентът не прие оставката на депутата от ГЕРБ Делян Добрев

97 депутати гласуваха Делян Добрев да напусне парламента. 99 народни представители от ГЕРБ, Обединените патриоти и партия Воля надделяха той да остане депутат. 19 гласуваха въздържали се. От ляво разтълкуваха гласуването като бламиране на премиера. От ГЕРБ обаче смятат, че това твърдение е абсурдно.

Надежда Василева
от Надежда Василева
18:29, 04.10.2017
Чете се за: 02:09 мин.
У нас

Разпалена размяна на обвинения между ГЕРБ и БСП, метафори и цветисти фрази. Така премина дебатът за оставката на Делян Добрев. А гласуването потвърди подкрепата за него.

Цветан Цветанов, председател на ПГ на ГЕРБ: Ние ще защитим Делян Добрев и няма да позволим да напусне парламента, защото знаем, че точно тази парламентарна група заедно с ОП и с тези народни представители, които ще защитят Делян Добрев, ще трябва да защитаваме каузата България и министър-председателя Бойко Борисов, и кабинета "Борисов".
Корнелия Нинова, председател на БСП: Ще защитите Бойко Борисов? Не, уважаеми, ще бламирате Бойко Борисов. И като лидер на лидер му казвам днес - ако ни слуша, като лидер, който е получавал удари в гърба от свои - г-н Борисов, днес на Вас ще Ви се случи за пръв път. Вашите днеска Ви свалят. Не буквално, но преносно днес ГЕРБ Ви сваля от пиадестала, на който стоите.

От ГЕРБ не смятат, че са бламирали премиера.

Делян Добрев - ГЕРБ: Това е абсурдно твърдение от страна на Нинова.
Цветан Цветанов - председател на ПГ на ГЕРБ: ПГ се нуждае от сплотеност и аз никога няма да стана предател. Това, което трябваше днес да направим - трябваше да предадем Делян Добрев. Смятате ли, че беше правилно това като решение?

Депутати от партията един след друг застанаха в защита на Добрев.

Спас Гърневски - ГЕРБ: Деляне, приятелю! Моля те, не скачай от борда на кораба, който води България към цивилизования бряг на обетована Европа! Червените акули ще те разкъсат още във въздуха!
Антон Кутев - БСП: Тия призиви на кого ни оставяш друже, приятелю, върни се и т.н., това е водевил. Ние да не би да нямаме съученици, ще си мерим съучениците ли? Що за нашите не излиза същият проблем като за вашите?

Добрев благодари за подкрепата на колегите си и отново заяви, че ще съди Елена Йончева.

Делян Добрев, ГЕРБ: Г-жо Йончева, мен ще ме запомнят в политиката с всичко, което съм свършил през тези години. А Вие ще се запомните като мой палач и убиец в политиката.

Антон Кутев - БСП: Цялата тая кампания, която направихте срещу Елена Йончева е, извинявам се за израза - свинщина.

От ГЕРБ посочиха, че никой не е спечелил от омаскаряване и черен PR.

Тома Биков - ГЕРБ: Тръгнали сте в тази посока, но искам да ви кажа, че се движите срещу влак, а се намирате в москвич. Вие ли намерихте да говорите за родове като цялата ви партия е 15-20 рода? Луканови, Пирински, Бокови? Ми, преди 20 дни вие всички обяснявахте, че г-жа Бокова няма нищо общо с мъжа си.

От ляво пък призоваха ГЕРБ да отделят партията си от държавата.

Валери Жаблянов - БСП, зам.-председател на НС: Българската държава е започнала с рода Дуло. Това не е въпросът за братовчеда, сестрата или кумата, това е въпросът за устройството на политическата организация.
Цвета Караянчева - ГЕРБ: Вие сте тръгнали като пълчища по общините да търсите кирливи ризи на този и онзи. Кой ще бъде следващият, ако дадем Делян? Ние не даваме Делян.
Корнелия Нинова - председател на БСП: Вие сте много такива в система и в модел, и дайте да се държим здраво, защото ако падне един, се разплита целият чувал и всички заминаваме. Това го казва човек от ГЕРБ.
Валентин Касабов, Обединени патриоти - Предлагам да разстреляме г-н Добрев в унисон практиката на БСП. Изкарайте автоматите начело с Йончева, давайте. Кръв. Нали кръв искате?

От ДПС заявиха, че подкрепят оставката на Добрев и че това е морален акт. От Воля пък посочиха, че са против оттеглянето му.

Йордан Цонев, ДПС: Вашите качества като специалист никой не оспори, дори от опозицията. Но нашите избиратели не харесват шуробаджанащината, както те я наричат.
Веселин Марешки, председател на "Воля": Считаме, че не Делян Добрев е лицето на шуробаджанащината в България.

Така след двучасов емоционален дебат и солидна подкрепа, Добрев запази депутатското си място.


По-късно през деня стана ясно, че съпругата на депутата от ГЕРБ Александър Ненков напуска поста си в "Атомстройекспорт".

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Трудности с таксиметровото обслужване в Пловдив
Трудности с таксиметровото обслужване в Пловдив
Заплашеният със съд Христо Стоичков се извини за думите си
Заплашеният със съд Христо Стоичков се извини за думите си