НОВИНИ

Парламентът одобри на първо четене парите за АЕЦ "Белене"

Депутатите се съгласиха правителството да отпусне безлихвен заем от 1 милиард и 200 милиона лева на НЕК, с които тя да плати на руската "Атомстройекспорт" за поръчаното и изработено оборудване за АЕЦ "Белене". От 140 депутати в пленарна зала 132-ма бяха "за" при гласуването. Според одобрения на първо четене закон държавната помощ ще е възмездна и ще се отпусне на НЕК след положително решение от Европейската комисия.

Десислава Маркова
от Десислава Маркова
17:15, 21.09.2016
Чете се за: 01:18 мин.
У нас

Макар и наясно, че плащането на отсъдената от международния съд сума от милиард и 200 милиона няма как да не бъде платена депутатите от ляво и от дясно размениха реплики с обвинения за виновност. От БСП обвиниха премиера Бойко Борисов, че бил спрял непрофесионално проекта и това била причината да се плаща сега.

Таско Ерменков - БСП лява България
Дали може да има консенсус, когато този, който е причинил една вреда на държавата в особено голям размер, да твърди, че се явява спасителят на тази държава?
Петър Славов - Реформаторски блок
Българският народ за пореден път трябва да плаща чужди дългове. Даже си мисля дали да не му променим наименованието и да се казва Закон за изплащане от българския народ на поредните дългове, натрупани от БСП.

От ГЕРБ призоваха БСП за бъдат по-смирени на тема Белене и припомниха, че са имали две години да подпишат договор с руската страна.

Александър Ненков - ГЕРБ
Много по-лесно е следващите правителства да платят сметката и вие да сте с чисти ръце.

Сега отсрещната държава ще си получи парите ,но унижението остава за нас като държава и народни представители, че сме допуснали да се стигне до този момент.

От Атака видяха в спирането на Белене натиск от САЩ , както и корупция.

Магдалена Ташева - Атака
Прочетете Глобализация на подкупа , там се казва каква е сумата на подкупа, който се плаща за закриване на такива проекти - казват, че е 10 процента.

От ДПС поискаха декларация за дългосрочното развитие на енергетиката.

Рамадан Аталай-ДПС
ГЕРБ трябва ясно да декларирате от тази трибуна ще развивате ли ядрена енергетика в България

Според АБВ 7 правителства били проспали АЕЦ Белене и прехвърлянето на топката сега е безсмислено.И те, и Патриотичния фронт призоваха за бързо гласуване на законопроекта.

Кирил Цочев - АБВ
Това решение е безалтернативно, защото всеки ден държавата губи по 324 хиляди лева.
Валери Симеонов- НФСБ
За 6 дена България ще загуби 2 милиона, разглеждане на 2-ро четене, още толкова. България ще загуби 4-5 милиона ,че се мотаме, че си правим политически пиари, абра кадабра и всичко останало.
Теменужка Петкова- министър на енергетиката
Ако не платим това наше задължение пред международния арбитраж рисковете пред енергийната система на страната са изключително високи. За да предотвратим всички тези рискове ние днес трябва да подходим национално отговорно и молбата ми е да подкрепите този законопроект

Второто гласуване на законопроекта ще бъде в първия работен ден на парламента-следващата сряда.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Над 100 деца от Две могили рецитираха ”Аз съм българче”
Над 100 деца от Две могили рецитираха ”Аз съм българче”
В Рим реставрираха испанските стъпала
В Рим реставрираха испанските стъпала