Заем от 200 млн. евро от Банката за развитие на Съвета на Европа за периода 2014-2020 г. одобри парламентът. Депутатите ратифицираха рамковото споразумение за него, което е свързано с националното съфинансиране по оперативните програми, изпълнявани със средствата от ЕС.

Гратисният период е пет години, като парите ще се усвояват на траншове, а средствата ще бъдат предвидени в бюджета за съответната година. С тях ще се покрие националното съфинансиране на инвестиционни проекти по оперативните програми "Региони в растеж 2014-2020", "Развитие на човешките ресурси 2014-2020" и "Науки и образование за интелигентен растеж 2014-2020".

БСП категорично се противопостави на тегленето на нов заем. Румен Гечев обърна внимание, че от едно от приложенията става ясно, че част от сумата ще отиде за мигранти. Пред бюджетна комисия зам.-финансовият министър Кирил Ананиев отчете 12,700 млрд. лв. фискален резерв към края на месеца, "Откъде накъде ще теглим заем", поиска обяснение от управляващите социалистът. Гечев припомни още, че НС е гласувало вече 16 млрд. лв. заем и сега се иска одобрението на депутатите за още 200 млн. евро. Вкарвате следващите поколения в нови дългове, предупреди Гечев.

"Заемът е за тази част от оперативните програми, от проектите по тях, които България задължително си плаща, за национално съфинансиране", напомни Петър Петров от Обединените патриоти.

От ГЕРБ подчертаха, че излишъкът във фискалния резерв има съвсем друго предназначение - да гарантира стабилността на банковата система, за покриване на дефицит и погасяване на задължения по външния дълг.

Отпускането на заем при съфинансиране на проекти, изпълнявани със средства на Европейския съюз, е инструмент за подкрепа на бенефициентите по европейските структурни и инвестиционни фондове, но и механизъм за контрол при разпределяне на средствата за допустимите проекти, са аргументите на вносителя - Министерският съвет.