НОВИНИ

Парламентът охвърли предложението за въвеждане на мажоритарен вот

Парламентът отхвърли предложението на ГЕРБ за въвеждане на мажоритарен вот. 98 депутати от ГЕРБ и партия "Воля" подкрепиха проекта. Против гласуваха 121 народни представители - от БСП, ДПС и Обединените патриоти, един се въздържа.

Надежда Василева
от Надежда Василева
17:21, 15.06.2017
Чете се за: 01:31 мин.
У нас

След час и половина дебат с познати аргументи, очаквано проектът на ГЕРБ беше отхвърлен. Той предвиждаше депутатите да бъдат избирани мажоритарно в 2 тура с абсолютно мнозинство и страната да бъде разделена на 240 едномандатни избирателни района, като всеки кандидат да може да бъде издигнат само в един район. От ГЕРБ също смятаха, че президентът трябва да направи районирането.

Цветан Цветанов - председател на ПГ на ГЕРБ: "Когато са се произнесли над 2 милиона и половина бг граждани, аз смятам, че този политически дебат не е наш. Обществото се нуждае действително от този мажоритарен елемент, обществото иска да гласува за личности".

Според БСП мажоритарната система крие тежки опасности и недостатъци.

Филип Попов - БСП за България: "Тя облагодетелства големите партии за сметка на плурализма и ще доведе до тежък удар срещу демокрацията. Освен качествени хора с авторитет, в парламента ще влязат доста съмнителни политици, добрали се до депутатското място със скъпа кампания или с директно купуване на гласовете".

През 2009 г. депутатите бяха избрани по смесена система - 31 мажоритарно, а останалите пропорционално. Тогава с мажоритарен вот влязоха 26 депутати от ГЕРБ и петима от ДПС. От Движението посочиха, че те биха спечелили от мажоритарния вот, но според тях той не отговаря на националните интереси.

Рамадан Аталай - ДПС: "Ние не сме против, но си представете, че в този парламент влязат 127 или 130 нарциса, ние имахме един такъв, сега има и други. Тези нарциси как ще се обединят под шапката на управлението и защита на националните интереси?"

Патриотите също изразиха опасения какви депутати могат да попаднат в парламента.

Волен Сидеров - Обединени патриоти: "Каква ще бъде идеологията на 240 свободни електрони, които ще влязат?Вече много хора имат пари за това, да си купят в един мажоритарен район вота. 162-ма, които влизат и казват - излизаме от Евросъюза и НАТО, и отиваме в Евразия. О, ужас ще настане в политическото пространство. А вашите либерални и християндемократически алианси просто ще изреват като мечка, както казва Остап Бендер".

От "Воля" пък обявиха, че другата седмица ще представят свои предложения за промени в Изборния кодекс, отново за въвеждане на мажоритарен вот.

Веселин Марешки - председател на Воля: "Гледам и виждам страх. Ослушвам се и чувам пак страх. Помирисвам, мирише на страх. На страх да се вслушаме във волята на тези 2 и половина милиона българи, от тези, които са излезли да гласуват".

Парламентът отхвърли и проекта на ДПС, в който се предлагаше премахване на задължителното гласуване и на квадратчето "Не подкрепям никого", мерки срещу феномена 15-15, както и възможност за агитация на чужд език.

Инициаторът на референдума за мажоритарния вот - Слави Трифонов, заяви след гласуването, че депутатите не са признали волята на народа и че за него от днес държавата не е демократична.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Шведът, който нападна камериерка в Слънчев бряг, остава в ареста
Шведът, който нападна камериерка в Слънчев бряг, остава в ареста
Президентът посъветва депутатите да не бягат от отговорност
Президентът посъветва депутатите да не бягат от отговорност