НОВИНИ

Парламентът окончателно забрани частните лотарийни игри

Парламентът окончателно забрани частните лотарийни игри. Депутатите приеха промените в Закона за хазарта, според които лотарии ще може да организира само държавния Български спортен тотализатор. Продажбата на талони и билети за частни хазартни игри спира от деня на влизането в сила на закона - след като бъде обнародван в Държавен вестник. А за изплащането на печалбите ще отговаря организаторът на съответната игра, а не държавата. Текстовете подкрепиха депутатите от ГЕРБ и Обединените патриоти.

Надежда Василева
от Надежда Василева
18:01, 07.02.2020
Чете се за: 01:16 мин.
У нас

Депутатите включиха Закона за хазарта като извънредна точка в дневния ред на парламента. И го приеха само за 20 минути, без нито едно изказване.

Валери Симеонов, Обединени патриоти: Изцяло частните лотарии стават държавни.
Това е добър съвет към българските граждани - да спрат да купуват талони, защото спирането на действието на частните лотарии ще се извърши в момента, в който се публикува законът в Държавен вестник.

Тогава лицензите на частните хазартни оператори ще бъдат отнети, обясни вносителят на промените Валери Симеонов. И посочи, че държавата няма отношение към изплащането на печалбите.

Валери Симеонов: Всеки, който има да получава награда, да си я търси от този, от когото я е спечелил.
Тези печалби могат да бъдат получени по силата на общите правила на игрите, в които са участвали съответните участници.
Решихме, че не е редно държавата да се меси, да се бърка в тези частно-правни отношения. Така че всички, които имат да получават награди, могат да предприемат съответните мерки, да си ги потърсят или съответно да заведат дела, за да ги получат.

Непродадените билети ще бъдат унищожени до края на годината. От ляво са за ограничаване на агресивните реклами на лотарийни игри, както и подобни билети да не се разпространяват навсякъде.

Крум Зарков, БСП: Не намираме достатъчно гаранции обаче за т. нар. одържавяване на този бизнес, затова в тази му част не го подкрепихме.
И за тези, които вече са спечелили, ако има такива и не знаем какви са условията на получаване на техните печалби - не бива да бъдат наказвани тези, които нямат никаква вина за случилото се.
Даниела Дариткова, председател на ПГ на ГЕРБ: Взаимоотношенията между спечелилите и съответното дружество хазартно се регламентират от договорите, които са подписали помежду си и ангажиментите са на съответното дружество, след прекратяване на функционирането на дейността му.

Валери Симеонов посочи, че спортният тотализатор не може да бъде приватизиран и отдаван на концесия.

Валери Симеонов: Хазартът си остава държавен, така че няма никой основание за каквито и да било притеснения, че става въпрос за преразпределение на пазара.

Размерът на този бизнес е няколко милиарда лева годишно.

Валери Симеонов: По официални данни става въпрос между милиард и 2 милиарда, аз съм сигурен, че оборотите са доста по-големи.

Симеонов каза също, че предстои разследване има ли разминаване между броя на талоните за лотарийни игри, пуснати за продажба и декларираните в Комисията по хазарта.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
2700 антични предмети на Васил Божков не са регистрирани
2700 антични предмети на Васил Божков не са регистрирани
Кирилов поиска отстраняването на Миталов, според ВСС на този етап той е невинен
Кирилов поиска отстраняването на Миталов, според ВСС на този етап той е невинен