НОВИНИ

Парламентът освободи Георги Гатев от Националното бюро за контрол на СРС

Парламентът прекрати правомощията на заместник-председателя на Националното бюро за контрол на специалните разузнавателни средства Георги Гатев заради отнет достъп до класифицирана информация до ниво "Строго секретно". Решението беше гласувано единодушно със 111 гласа "за" и без дебати.

bnt avatar logo
от БТА
09:53, 15.03.2018
Чете се за: 00:31 мин.
У нас
парламентът освободи георги гатев националното бюро контрол срс

Държавната агенция "Национална сигурност" отне достъпа на Гатев до класифицирана информация с гриф "Строго секретно" след искане на прокуратурата заради данни, че той е нарушил служебните си задължения. Гатев обжалва акта за отнемане на разрешението му първо пред Държавната комисия за сигурността на информацията, а след това и във Върховния административен съд.

В средата на януари ВАС отхвърли окончателно жалбата му срещу ДКСИ, заради отказа ѝ да възстанови отнетия му от ДАНС достъп до секретна информация.

Славчо Велков от "БСП за България" поиска Гатев да бъде допуснат в пленарната зала и ако се наложи и има желание, да бъде изслушан. Предложението му обаче беше отхвърлено.

Димитър Лазаров от ГЕРБ посочи, че искането е неоснователно, защото е налице влязъл в сила административен акт, с който е потвърдено отнемането на достъпа.

Предвид настъпилата несъвместимост, Народното събрание освободи Георги Гатев от Националното бюро за контрол на СРС преди изтичането на мандата му.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Осуетиха покушение срещу семейството на Ердоган
Осуетиха покушение срещу семейството на Ердоган
Гледайте сега на живо по БНТ1: Арсенал срещу Милан в Лига Европа
Гледайте сега на живо по БНТ1: "Арсенал" срещу "Милан" в Лига Европа