Парламентът отхвърли президентското вето за покупката на изтребителите F-16. „За“ повторното приемане на ратификацията на международните договори гласуваха 128 народни представители, „против“ – 73 и „въздържали се“ - 3, с което ветото беше преодоляно.

От БСП отново заявиха тезата си, че България ще закупи изтребителите на доста по висока цена, отколкото Словакия например. От ГЕРБ контрираха, че цената ще е под 100 млн. долара и има твърди гаранции за изпълнение на клаузите в договора.

Румен Гечев ПГ на "БСП за България": Кафеварка като си купиш, гаранцията е 12 месеца. Компютър - 24, 36 месеца. Самолет за 200 млн. щатски долара, платени от българския народ е с 6 месеца гаранция.
Христо Гаджев - ПГ на ГЕРБ: Условията са еднакви за всички държави - нито повече, нито по-малко, както за България, така и за Германия, Канада и за всяка една друга държава. Между другото вътре има и гаранции, и неустойки, и всичко.А цената не е това, много под 100 млн. долара.
Джейхан Ибрямов - ПГ на ДПС: Въпросът за подкрепата или неподкрепата на тази ратификация дори не е икономически проблем. Основна част от въоръжението на НАТО, всички ни знаем, че е произведена от САЩ и това е неоспорим факт . Ние не купуваме само самолети, ние си купуваме спокойствие и национална сигурност.
Борис Вангелов ПГ на Обединени патриоти, ВМРО: Ако сега спрем тази процедура, ако договорите не се сключат и започнем всичко отначало,ще стигнем дотам,че след 10 години нашата армия, може би трябва да е въоръжена с тояги, лъкове и стрели.
Слави Нецов - ПГ на "Воля": Поздравяваме президента, че намери смелост сам да отмени принципа си за радиомълчание по сделката. Ние от "Воля" винаги сме работили да има широк политически консенсус по важни за народа теми и смятаме, че сме свършили добре работата, когато и други политиц започнат да използват нашите послания.
Валери Симеонов - ПГ на "Обединени патриоти", НФСБ: Мотивите са чисто политически, бих казал популистки. Според мен представляват една намеса в работата на НС, което е в противоречие с принципа за разделение на властите.

Паралелно с гласуването в пленарна зала, пред парламента се събраха на протест недоволни граждани, организирани от партия "Възраждане".

След гласуването на депутатите, договорите за покупка на изтребителите ще бъдат изпратени за ратификация.

Президентът Радев разясни мотивите си за ветото върху договора за F-16

Президентът Радев разясни мотивите си за ветото върху договора за F-16

В специално изявление президентът Румен Радев обясни мотивите, с които наложи вето върху Закона за ратификация на договорите със САЩ за нови изтребите...