Правната комисия в Народното събрание отложи днес гледането на новите поправки в Избирателния кодекс, сред които връщането на реда за преференциите, заради очакваното вето на президента върху предишните промени. Това съобщи в предаването "Още от деня" Десислава Атанасова, заместник-председател на комисията.

Депутатът от ГЕРБ поясни, че въпросът ще бъде обсъждан след произнасянето на държавния глава, който може да обнародва промените или да наложи вето.

В понеделник депутати от мнозинството внесоха поправки, които възстановяват преференциите за пренареждане на партийните листи на 5% за европейските избори и на 7 за местния вот.

Десислава Атанасова, депутат от ГЕРБ: Точката беше отложена с мотива, че трябва да се извърви целият законодателен път на законопроекта, който гласувахме на второ четене миналата седмица. Има две възможности - или да се наложи отлагателно вето и законът да се върне за ново обсъждане, или се публикува и тогава да се правят промени. Според нас това е правилното решение.

Георги Свиленски от "БСП за България" заяви, че парламентарната група няма да се върне в Народното събрание преди да бъдат възстановени действащите в момента правила освен за преференциите и за машинното гласуване, обжалването пред ВАС, както и вземането на решенията в СИК да е с квалифицирано мнозинство.

Георги Свиленски, депутат от "БСП за България": Няма повод, който да ни върне в пленарната зала преди да се приемат четирите условия.

При връщането на дискусията за изборния кодекс ДПС ще настоява за отпадането на новоприетите текстове и за уседналост и да ограничаването на броя на избирателните секции в чужбина.

Депутатът от ДПС Халил Летифов заяви, че партията смята, че тези текстове противоречат на конституцията и ограничават правата на избирателите.

ДПС ще решава всяка сутрин дали да се регистрира за участие в заседанията на Народното събрание, тъй като има условия към дневния ред.

Условията на ВМРО са възстановяване на праговете за преференциите и намаляването на тези за пряк избор на кметове на населени места от 350 души сега на 150.

Десислава Атанасова заяви, че не е отминал и дебатът за изцяло мажоритарна избирателна система. Законодателно предложение за това ГЕРБ внесе в началото на мандата.

БСП ще подкрепи смесена система, стана ясно от думите на Свиленски.