Парламентът прие декларация, с която подкрепя Северна Македония и Албания за започване на преговори за присъединяване към Евросъюза. В документа се поставят и редица условия към двете държави. Депутатите одобриха и позицията на кабинета по темата.

Вижте повече подробности от Надежда Василева.

Двучасов словесен спор и демонстрация на парламентарна риторика предшестваха одобрението на декларацията със значително мнозинство.

Според ГЕРБ, позицията на кабинета е добре аргументирана и написана със самочувствие.

Джема Грозданова, ГЕРБ: Ние демонстрираме и национално достойнство, което уважаеми Обединени патриоти, смятаме,че е вашата цел.

Опозицията също подкрепи декларацията.

Кристиан Вигенин - БСП: Емоциите и романтиката винаги са съпътствали дискусиите около Македония, винаги обаче когато сме се поддавали на романтиката и емоциите сме бъркали и сме стигали до катастрофи.
Йордан Цонев, ДПС: Няма как в региона да има стабилност, да има мир, да има сътрудничество и просперитет, без присъединяването на държавите от Западните Балкани- в това число и на най-голямата, най-мощна във военно и икономическо отношение държава на Балканите, Република Турция.

Най-критичен от ляво беше Валери Жаблянов. Той поиска отговорност от външния министър Екатерина Захариева.

Валери Жаблянов, БСП: Днес тази декларация трябваше да бъде предшествана от нейната оставка, защото тази декларация е признание за целия гигантски провал на така наречения договор за приятелство.
Тома Биков - ГЕРБ: В момента има геополитически прозорец, от който ние можем да се възползваме и да разрушим границата между България и Македония.
Валери Жаблянов: Ама моля ви се, много е ефектно, но през геополитическия прозорец единственото, което можете да направите е да скочите и да си счупите главата.
Юлиан Ангелов, Обединени патриоти: Вие ли ще ми кажете, че договорът нямал ефект? За 2 години обществото там и мисленето на хората в голяма част има коренна промяна към България.

В декларацията се заявява, че подкрепата за европейската интеграция на Северна Македония няма да бъде за сметка на изопачаване на историята. Също така се призовава да се спрат всякакви форми на езика на омразата, както и за спазване на Договора за приятелство и добросъседство.

Депутатите включиха и текст на НФСБ.

Валери Симеонов - Обединени патриоти: Да задължава македонската държава да съдейства за възстановяването на българските военни гробища и паметници. Костите на моя дядо е неизвестно къде са.

Сред условията към Албания е гарантиране на правото на нашето малцинство в страната да учи безпроблемно българския език като майчин.

България подкрепя преговори със Северна Македония и Албания за ЕС, но с условия

България подкрепя преговори със Северна Македония и Албания за ЕС, но с условия

България ще подкрепи Северна Македония и Албания да започнат преговори за присъединяване към ЕС, но при редица условия и към двете държави. Правителст...