НОВИНИ

Парламентът прекъсна днешното заседание след скандал заради дневния ред

Днешното заседание на парламента започна със скандал. Народното събрание дори прекъсна работа, заради процедурна хватка, с която от БСП блокираха работата на народните представители. Причината беше извънредното включване от страна на мнозинството на 3 допълнителни точки в дневния ред, сред които и гласуването на предсрочно прекратяване мандата на шефа на Здравната каса. Този ход не беше приет от опозицията и се стигна до ескалация на напрежението.

Стоил Рошкев
от Стоил Рошкев
12:05, 15.06.2018
Чете се за: 00:59 мин.
У нас

Като саботаж и злоупотреба определиха от управляващата коалиция осуетяването на работата на НС от страна на БСП, които напуснаха залата и провалиха кворума. Преди това да стане, председателят на НС Цвета Караянчева вкара трите точки за гласуване днес:

  • Закон за водите
  • Закон за МВР
  • Прекратяване на правомощията на шефа на НЗОК Камен Плочев

Опозицията напусна залата и поиска проверка на кворума.

След тази ситуация парламентът не успя на два пъти да събере кворум и председателят прекрати заседанието.

;
Волен Сидеров, председател на ПГ на "Обединени патриоти": Искам да ви обърна внимание, че днешното изпълнение, което направиха депутатите Жаблянов и Свиленски, трябваше да бъде последвано от вашата санкция да ги изгоните от залата и да нямат право да влизат в поне едно заседание. Тези саботьори, които трябваше да изгоните от залата, трябва да бъдат отстранени поне за едно заседание следващата парламентарна седмица.
Драгомир Стойнев, зам.-председател на ПГ на "БСП за България": Днес ПГ на БСП за България напусна пленарната зала в знак на протест срещу начина, по който управляващото мнозинство налага един авторитарен режим и стил на управление на НС. За нас не е нормално в последния момент да се променя дневният ред на парламента и по този начин опозицията да се лиши от възможността да води конструктивен дебат в полза на българските граждани.
Цветан Цветанов, председател на ПГ на ГЕРБ: Днешното непристойно поведение от страна на БСП смятам, че трябва да бъде осъдено от гледна точка на това, че беше саботиране на законодателната дейност. Дори самите те бламираха техните си законодателни предложения както за изслушване за здравната карта, така също и за Гражданско-процесуалния кодекс. Най-важното е, че днес БСП се лишиха от възможността да осъществят парламентарен контрол на изпълнителната власт.
;

Освен законодателната работа, за днес отпадна и парламентарният контрол, така че редовните му зрители няма да успеят да го гледат по БНТ2.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Майки на деца с увреждания излязоха на протест и в Русе
Майки на деца с увреждания излязоха на протест и в Русе
Пет години от построяването на Дунав мост 2 отбелязват във Видин
Пет години от построяването на Дунав мост 2 отбелязват във Видин