НОВИНИ

Премахнаха окончателно знаците за камери на пътя

Депутатите премахнаха знаците, обозначаващи камерите на пътя. Това стана факт с приетите на второ четене промени в Закона за движение по пътищата. Новият текст, който на практика премахва табелите, гласи, че при изпълнение на функциите си определените от министъра на вътрешните работи, служителите имат право да извършват контрол по спазване на правилата за движението по пътищата с автомобили, оборудвани със средства за аудиозапис и видеозаснемане, като контролът се осъществява само в обхвата на средствата за видеозаснемане.

bnt avatar logo
от БГНЕС
13:49, 22.06.2017
Чете се за: 00:48 мин.
У нас

За осигуряване на безопасността на движението по пътищата и за преустановяване на административните нарушения се прилагат следните принудителни административни мерки, е разписано временно спиране от движение на пътно превозно средство - на собственик, който допуска или предоставя управлението на моторно превозно средство на лице, което е употребило алкохол с концентрация в кръвта над 0,5 на хиляда, наркотични вещества или техни аналози - за срок до един месец.

От друга страна промените предвиждат и прекратяване на регистрацията на пътно превозно средство на собственик, който управлява моторно превозно средство, без да притежава съответното свидетелство за управление и/или е употребил алкохол с концентрация в кръвта над 0,5 на хиляда и/или наркотични вещества. Същото важи и при отказ да бъде извършена проверка или неизпълнение предписанието за медицинско изследване за концентрацията на алкохол в кръвта му и/или за употреба на наркотични вещества.

За срок от 6 месеца до една година ще се отнема книжката на собственик, чието моторно превозно средство е управлявано от лице, непритежаващо съответното свидетелство за управление.

Комисар Бойко Рановски - началник на отдел “Пътна полиция” в ГД “Национална полиция”: Собственикът трябва да носи отговорност на кого си предоставя автомобила. Има възможност собственикът да реши дали водачът има съответното свидетелство, и тогава ще носи отговорност на кого си предоставя. По отношение употребата на алкохол, употребата на наркотични вещества си остават действащите към момента текстове - спиране от движение. Има голяма разлика между спиране от движение и прекратяване на регистрацията.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ВМРО-ДПМНЕ: Заев нанесе силен удар на македонската държава
ВМРО-ДПМНЕ: Заев нанесе силен удар на македонската държава
Румен Порожанов се срещна с посланика на Унгария
Румен Порожанов се срещна с посланика на Унгария