НОВИНИ

Парламентът прие на първо четене Бюджета за 2019 г.

Депутатите приеха на първо четене държавния бюджет за следващата година. Очаквано - според управляващите той гарантира икономически растеж и предлага адекватни доходи за хората. Според опозицията - не е достатъчно добър нито за бизнеса, нито за хората. Дебатите проследи Цветелина Катанска.

Цветелина Катанска
от Цветелина Катанска
20:17, 07.11.2018
Чете се за: 01:15 мин.
У нас

Два часа и половина бяха необходими на депутатите, за да приемат Бюджета за 2019 г. В началото финансовият министър Владислав Горанов представи основните параметри и и припомни основните приоритети във финансовата рамка - увеличаване на доходите, повече за социалната политика, отбраната и образованието. Министърът прогнозира, че до три години бюджетът ще стане балансиран, така че разходите и приходите да се изравнят.

За 2019 г. са предвидени 10% повече за администрацията, 20% за учителите, 5.7% за увеличаване на пенсиите, 150 млн. лв повече за хора с увреждания и 40 млн. лв повече за помощи за отопление.

Очаквано, бюджетът беше разкритикуван от БСП и ДПС. Левицата няма да подкрепи текстовете, защото смята, че те не гарантират инвестиционно развитие на страната. Имаше и критики за здравеопазването, социалното неравенство и липсата на мерки, които да намалят данъчната тежест. Според ДПС, бюджетът не отговаря на икономическото развитие в световен мащаб и не гарантира растеж.

От ГЕРБ категорично определиха бюджета като най-добрия от последните няколко години.

Менда Стоянова - председател на бюджетната комисия: Поредният бюджет на устойчив икономически растеж - 3,7% ръст на БВП, 116 млрд. Тази година в Бюджет 2019 основният приоритет, основната тежест е именно в политиката по доходите. Рекордно ниска безработица, защото икономиката расте, защото има дефицит на кадри, защото бизнесът започва да се задъхва от липсата на кадри.
Корнелия Нинова - председател на БСП: Няма да подкрепим този бюджет, защото е бюджет на застой в икономиката, на увеличените данъци за бедните хора, на безпътица и без надежда, който не дава перспектива.
Йордан Цонев - депутат от ДПС: Бюджетът не отразява цикъла на икономическото развитие. Бюджетът не подкрепя растежа. Внимателният анализ на растежа показва, че той не се дължи на правителствени политики за съжаление. Той се дължи преди всичко на увеличено потребление.
Владислав Горанов - министър на финансите: Получихме много критики, свързани с номиналния ръст на разходите, но всъщност това е резултат от по-успешното българско общество, което произвежда повече. По-висока заетост, увеличение на заплатите, увеличава и потреблението. Бюджетът расте и то при ниско данъчно облагане на хората и бизнеса.

След гласуването на Бюджет 2019 на първо четене, той ще бъде внесен за разглеждане в парламентарните комисии, а след това и на второ четене в пленарна зала, за да може да стане факт за догодина.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Как междинните избори ще променят американската политика?
Как междинните избори ще променят американската политика?
Интерпол не издирва лица, получили българско гражданство от ДАБЧ
Интерпол не издирва лица, получили българско гражданство от ДАБЧ