Народното събрание се събра на първото си заседание след Великденската ваканция. Депутатите гласуваха на първо четене промени в Наказателния кодекс, свързани с неизбежната отбрана - тоест случаите, в които не се носи наказателна отговорност.

Вижте повече подробности от прякото включване на Надежда Василева, която следи заседанието.

Заседанието започна на ръба на кворума със 121 депутати. Председателят на НС Цвета Караянчева призова народните представители да да работят отговорно. От заседанието обаче отсъстваха депутатите от БСП и ДПС.

В декларация от ГЕРБ заявиха, че предизобрната кампания няма да пречи на работата на депутатите, а от партия "Воля" отново потвърдиха, че ще продължават да следят за стриктоното спазване на управленската програма.

Относно промените в Наказателния кодекс, свързани с неизбежната отбрана, от ГЕРБ и Обединените патриоти изложиха различни позиции в пленарна зала.

Искрен Веселинов - Обединени патриоти, ВМРО: Всъщност един от големите бичове за българското общество е битовата престъпност, някои я начичат циганската престъпност, но нека не използваме етнически епитети в тази посока. Този тип престъпност се характеризира с особена наглост и интензитет по цялата територия н а страната. Кражби всъщност на дребно имущество, на движими вещи, на реколта от една страна, проникване в домовете на хората. Лошото е, че до момента законът не е достатъчно толерантен към тези, които защитават собствеността си.
Ана Александрова - ГЕРБ: За всеки конкретен случай трябва да се извърши задълбочена преценка. Ние смятаме, че такова ясно очертаване на всяко конкретно нападение не е възможно да стане с правна норма от предлагания вид. Колегите отново са предложили същите признаци, които са били вече отхвърлени от Конституционния съд като противоконституционни.

Между първо и второ четене трябва да има голям дебат с участието на юристи, така че в следващите седмици предстои да бъдат прецизирани текстовете в Наказателния кодекс.

НС обсъжда на първо четене промените в Наказателния кодекс

НС обсъжда на първо четене промените в Наказателния кодекс

Депутатите ще обсъдят на първо четене промените в Наказателния кодекс. Текстовете на законопроекта касаят неизбежната отбрана. Предвижда се да не се с...