НОВИНИ

Парламентът прие на първо четене законопроекта за концесиите

Парламентът прие на първо четене внесения от депутати от ГЕРБ законопроект за концесиите със 124 гласа "за" и 68 гласа "против". В подкрепа на законопроекта гласуваха от ГЕРБ, Обединените патриоти и ДПС, "БСП за България" бяха "против", един депутат от "Воля" беше "за", а останалите от групата - "против".

bnt avatar logo
от БТА
15:53, 08.06.2017
Чете се за: 02:16 мин.
У нас
парламентът прие първо четене законопроекта концесиите

От левицата поискаха най-дългия възможен срок от три седмици за предложения между първо и второ четене и от ГЕРБ ги подкрепиха. В отговор на съмненията на опозицията за евентуално вето върху закона, от ГЕРБ поканиха правните експерти на Президентството да участват във всички форми на обсъждане на разпоредбите.

Законопроектът предлага две основни форми на концесии - публично-частно партньорство и концесия за ползване. С него се предлагат и три вида процедури - открита процедура, състезателна процедура с договаряне и състезателен диалог. Директивата за концесиите въвежда праг от 5 225 000 евро, като концесиите, които са над този праг, са дефинирани като концесии с трансграничен интерес.

Проектът на закон предвижда концесиите да се възлагат от министрите и кметовете на общини, като Министерският съвет и общинските съвети запазват правомощията си да одобряват предварително определени решения. С цел гарантиране на обществения интерес се въвежда допълнителна гаранция - санкция от Народното събрание, когато определеният от концедента максимален срок е 35 години или по-дълъг. По отношение на общинските концесии, когато максималният срок е 20 години или по-дълъг, се предлага одобряването да стане с мнозинство две трети от общия брой от общинските съветници, а когато срокът е 35 години или по-дълъг, освен решение от общинския съвет е необходимо и решение от Народното събрание.

Атанас Костадинов /"БСП за България"/ посочи, че органът на местното самоуправление е общинският съвет, а законопроектът създава възможност за намеса на Народното събрание. Създавате възможност за вечни концесии, отбеляза той. С предложения закон не се цели прозрачност и публичност, а лобизъм и корпоративни интереси, коментира Костадинов.

Колегата му Крум Зарков коментира, че се бърза със законопроекта, защото транспонира директива на ЕС, с която сме закъсняли повече от година и ни грози дело в Люксембург. Той обаче се усъмни дали правилно е преведена директивата в българското законодателство по отношение на срока на концесиите.

Зарков отбеляза, че сега прагът на концесията е 35 години, със законопроекта се предлага такъв да няма, а предвидените гаранции не са достатъчни. Тази практика, че правим нещо лошо, защото Брюксел го иска, засилва евроскептицизма, коментира Крум Зарков. Директивата - да, законопроектът ви - не, заключи той.

Данаил Кирилов /ГЕРБ/, който е един от вносителите, посочи, че никой не се извинява с Брюксел. Точно обратното - смятаме, че тази директива е най-високият стандарт по отношение на тези правоотношения, посочи той. Прагът сега е 35 години плюс възможност за удължаване с една трета, т.е. става 50 г., коментира Кирилов и посочи, че законопроектът предвижда срокът да е ограничен от старта на процедурата.

Пламен Христов от "Воля" коментира, че президентът вероятно ще наложи вето и това ще удължи срока за приемане на законопроекта за концесиите, коментиран в правната комисия - 15 юни.

Христиан Митев /"Обединени патриоти"/ посочи, че малкото направени изменения качествено променят внесения от Министерския съвет законопроект и така са отпаднали голяма част от възраженията. Ще подкрепим новия законопроект, внесен от депутати от ГЕРБ, заяви той и обясни, че направените изменения променят философията на закона на МС.

Дора Янкова от "БСП за България" коментира, че в новия проект равнопоставеността на двамата съдружници в публично-частното партньорство липсва и се накланят везните към частния интерес. Част от сдаването на държавния суверенитет е да дадеш националното богатство да се управлява за жълти стотинки, коментира тя.

Александър Ненков /ГЕРБ/ коментира, че досега няма нито една концесия за изграждане на инфраструктурен обект, при който рискът да се поема от частния оператор, което означава, че сегашното законодателство не е достатъчно гъвкаво.

От ДПС се съгласиха, че институтът на концесията не се използва ефективно. Споделяме необходимостта от нов подход при предоставянето на концесиите с цел защита на обществения интерес, каза Ахмед Ахмедов. Сред слабостите на законопроекта той посочи, че се нарушават правата на общините, защото се намалява процентът на концесионното заплащане, което общините могат да получат от държавата за концесия на държавни води на тяхна територия.

В дебатите от ГЕРБ беше спомената като лош пример и несъстоялата се концесия на автомагистрала "Тракия", беше даден пример и с концесията на летищата във Варна и Бургас. В отговор от "БСП за България" попитаха дали са склонни Народното събрание да направи преглед на всички концесии.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Картини на Майстора разказват за Първата световна война
Картини на Майстора разказват за Първата световна война
14 са задържани при акцията в ДАИ
14 са задържани при акцията в ДАИ