НОВИНИ

Парламентът прие на второ четене отпускането на заем за НЕК

Парламентът прие на второ четене Законопроект за предоставяне на финансова помощ за изплащане на задълженията на „Национална електрическа компания ЕАД” (НЕК).

bnt avatar logo
от Агенция"Фокус"
10:47, 28.09.2016
Чете се за: 00:48 мин.
У нас
парламентът прие второ четене отпускането заем нек

С приемането на законопроектът на практика НЕК ще получи безвъзмездна финансова помощ от държавния бюджет, чрез бюджета на Министерство на енергетиката, за изплащане на задълженията си по арбитражното дело за АЕЦ „Белене”.

Национална електрическа компания“ ЕАД няма да заплаща лихви за ползваната помощ и няма да предоставя обезпечения. Условията за предоставяне на помощта ще се определят от Министерския съвет и въз основа на Споразумение между министъра на енергетиката и „Национална електрическа компания“ ЕАД, одобрено от Министерския съвет.

Помощта следва да се предостави само след положително решение от Европейската комисия въз основа на уведомление, направено по реда на чл. 108, ал. 3 от Договора за функционирането на Европейския съюз. Администратор на помощта ще бъде министърът на енергетиката, който е длъжен да предостави на министъра на финансите необходимата информация за изпращане на уведомлението до Европейската комисия по реда на Закона за държавните помощи и при отчитане на стратегическия характер на обектите, дейностите и критичната инфраструктура, свързани с „Национална електрическа компания“ ЕАД.

По време на дебати се чуха различни аргументи „за” и „против” законопроекта. От БСП обвиниха управляващите, че ако решението бъде прието, това на практика ще бъде издаването на „празен чек”, защото сумата на финансовата помощ не е точно фиксирана. Мартин Димитров от РБ призова народните представите детайлно да се запознаят с арбитражното решение, въз основа на което за НЕК възникват задълженията, а според ГЕРБ с предоставянето на помощ се дава възможност на Министерски съвет и на министъра на енергетиката да преговарят и да уточнят детайлите по това как ще получат оборудването от „Атомстройекспорт“.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Световни лидери изказаха съболезнования за смъртта на Перес
Световни лидери изказаха съболезнования за смъртта на Перес
Индонезия евакуира туристи след изригването на вулкан
Индонезия евакуира туристи след изригването на вулкан