НОВИНИ

Парламентът прие отчета за дейността на СЕМ за 2017 г.

Парламентът прие Отчета за дейността на Съвета за електронни медии /СЕМ/ за 2017 г. след дебат за свободата на словото у нас. В залата присъства и председателят на СЕМ София Владимирова. Докладът на регулатора беше приет с 85 гласа "за", 38 "против" и 38 въздържали се.

bnt avatar logo
от Източник: БТА
11:50, 10.05.2018
Чете се за: 01:30 мин.
У нас

В него се отчита, че през миналата година е осъществен общ обем наблюдение на радио- и телевизионни програми в размер на 28 491 часа върху 161 програми, от тях телевизионните са 89, а радиопрограмите са 72. Сред по-важните акценти през периода от СЕМ посочват избора на генерален директор на Българската национална телевизия по изцяло нова процедура в четири етапа; посредническата роля в постигането на споразумение между Българското национално радио и "Музикаутор" за уреждане на права за излъчване на музикални споразумения; специализирания мониторинг по време на предизборната кампания за народни представители за периода от 24 февруари до 26 март 2017 г.
Александър Симов /"БСП за България"/ определи отчета като абсолютно бюрократичен текст, пълен със суха статистика, в който няма дори и един извод. Той отбеляза, че България вече е на 111-то място по свобода на словото, но притеснение няма, защото в отчета нямало и една дума за това. Според него СЕМ може да се съгласява или не на кое място е България по свобода на словото, но е важно да се чуе мнението на регулатора по този въпрос.

Възложихте на колегите от СЕМ свърхотговорности, а на доклада - свръхочаквания, коментира Тома Биков /ГЕРБ/. Как се прави тази класация на "Репортери без граници", в която аз не вярвам - методологията е интервюта с избрани от тази неправителствена организация журналисти, посочи той. Биков отбеляза, че Малта е на 37 място, а там беше убит разследващ журналист, а Словакия - на 26-то място. България е на 111-то място, поради причини че един депутат държал седем вестника, коментира Биков и посочи, че СЕМ отговаря само за електронните медии. В телевизиите и в държавните медии едва ли някой ще си изкриви душата да каже, че няма свобода на словото по отношение на управлението, коментира депутатът от ГЕРБ. По думите, ако някъде правителството е най-остро критикувано, това е БНР.

Павел Шопов /"Обединени патриоти"/ изрази съжаление, че дебатът се разделя на управляващи и опозиция. Той отбеляза, че от електронните медии се формира общественото мнение. Сигурно няма по-нереформирана и несвободна сфера от тази на медиите, коментира Шопов и се обяви за "коренни преобразувания".

Велислава Кръстева /ДПС/ отбеляза, че преди четири месеца с колегите Делян Пеевски, Йордан Цонев и Хамид Хамид са внесли законопроект, който дава възможност да бъде осветена собствеността на медиите и тяхното финансиране. Тя посочи, че наскоро Европейският парламент е отправил призив към всички държави за приемането на такъв регламент. Разчитам да бъде даден ход на нашия законопроект и разчитам на подкрепа от всички парламентарни групи, посочи тя.

В хода на дебата от "Атака" поискаха трима депутати от левицата да напуснат парламента, защото дърпали журналист от телевизия "Алфа" и му взели микрофона по време на честванията на Деня на победата пред Паметника на Съветската армия в София.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Прокуратурата дава подробности за арестите в Здравната каса в Пловдив
Прокуратурата дава подробности за арестите в Здравната каса в Пловдив
ГЕРБ ще подкрепи Валери Симеонов за промени в Закона за хазарта
ГЕРБ ще подкрепи Валери Симеонов за промени в Закона за хазарта